Hlavní obsah

Nová alej spojí Šatov na Znojemsku s Rakouskem

Foto: Seznam Zprávy

Jihomoravský kraj.

Reklama

Odborníci z brněnské Mendelovy univerzity a specializované firmy o víkendu vysadí u Šatova na Znojemsku asi 700 metrů dlouhou převážně lipovou alej.

Článek

Nové stromořadí spojí Šatov a jeho rakouského souseda Unterretzbach. V tiskové zprávě to dnes uvedl David Kopecký z Nadace Partnerství. Nadace spolu se Šatovem akci organizují, na výsadbě se také budou podílet.

Takzvanou Alej svobody vysadí k 31. výročí obnovené demokracie v České republice. Výsadba navazuje na předloňskou výsadbu Aleje svobody pod Řípem ke sto letům Československa a sametovou Alej svobody ve Vestci u Prahy k loňským kulatinám sametové revoluce. Přímo v Šatově výsadba naváže na již vysazenou Alej stého výročí republiky a také na bývalé československé opevnění a železnou oponu v Šatově.

„Šatovští plánují, že se místo do budoucna stane dějištěm přeshraničního setkávání a vinařských akcí. Na konci aleje chtějí v budoucnu vystavět Rozhlednu svobody,“ uvedl Kopecký.

Patronkou aleje se stala herečka Barbora Jánová, jedna z hlavních postav seriálu Slunečná. Akce se bude konat s ohledem na hygienická opatření s omezením, neuskuteční se tak plánovaný happening.

Výsadba spadá do projektu Sázíme budoucnost, jehož cílem je zhruba do roku 2025 vysadit v Česku deset milionů stromů mimo les.

Reklama

Doporučované