Hlavní obsah

Nová expozice v Litoměřicích provede návštěvníky příběhem papíru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dílna ručního papíru v hradební věži ve Velké Dominikánské ulici v Litoměřicích si pro své návštěvníky připravila novou expozici Příběh papíru. Provede je historií, technologií a zajímavostmi výroby papíru.

Článek

Na prázdniny jsou nachystané pro příchozí čtyři tvůrčí pondělí, uvedla dnes za město v tiskové zprávě Iveta Hejduková.

„Cílem výstavy je ozřejmit mnohým vzdálené zpracování papíru a lehkou formou přiblížit ekologické myšlení. Děti si zde procvičí poznávání dřevin tím, že poskládají strom z různorodých kousků dřeva na magnetickou stěnu. Během prohlídky vyplňují kvízy a na vlastní oči se přesvědčí, že sběrový papír může mít díky zajímavému výrobku přesah do umění,“ uvedla Hejduková.

Dílna prošla za posledních pět let rozsáhlými změnami. Rozšířené muzejní prostory poskytují dětem i dílničku, kde si vyzkouší kreslení na ruční papír či výrobu menších předmětů z papíru. „Jedinečným zážitkem je pak ukázka tradiční výroby ručního papíru,,“ doplnila Hejduková.

Cílem čtyř tvůrčích pondělků je ukázat možnosti, jak lze vytvořit hodnotná výtvarná dílka i z použitého převážně obalového materiálu, a to z kartonových a lepenkových krabic, obalů na vajíčka apod. Program tematických pondělků má dvě části. První je zaměřená na výrobu ručního papíru z recyklovaných surovin, druhá obsahuje konkrétní výtvarný úkol.

Tvůrčí pondělí budou 13. a 20. července a 10. a 17. srpna. Jsou určeny dětem v doprovodu rodičů či prarodičů, žákům, studentům i dospělým. „Kapacita je omezena, je proto nezbytné hlásit se předem. Dílna ručního papíru je skvělou možností pro denní program dětí na táborech, pro školní skupiny, rodiny s dětmi a podobně,“ řekla Irena Štyrandová, která dílnu již sedmnáct let provozuje.

Reklama

Doporučované