Hlavní obsah

Nová lávka u Svatošských skal je hotová

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nová lávka přes řeku Ohři u Svatošských skal v Karlových Varech je hotová. Nový most v hojně navštěvovaném místě doplnil dřevěnou lávku, která je ve špatném technickém stavu.

Článek

Moderní konstrukce slouží kromě cyklistů a turistů také pro potřeby záchranářů. Lávka je bezbariérová a průjezdná pro auta do 3,5 tuny. „Byl to jeden z požadavků, aby se záchranáři mohli dostat například ke zraněným cyklistům. Rekreačním areálem, který leží na páteřní cyklostezce podél Ohře, projedou stovky cyklistů denně,“ uvedl náměstek hejtmana Dalibor Blažek (Místní).

Visutá konstrukce lávky je ocelová s dřevěnou mostovkou z dubu a modřínu, dalším použitým materiálem se stal beton pro spodní stavbu a kámen pro obklady opěr. Hlavním vizuálním prvkem lávky je dřevěné zábradlí z modřínu ve tvaru ondřejských křížů. Délka přemostění je 61,5 metru.

Studie nového mostu, který spojí břehy Ohře na krajské cyklostezce, byla připravená už v roce 2016. Karlovarskému kraji se po několika jednáních podařilo získat okolní pozemky, na nichž je rekreační areál. Pozemky patřily České poště. Nakonec kraj dojednal bezplatný převod státního majetku na kraj.

Na nové lávce začala pracovat stavební firma na začátku roku. Karlovarský kraj na akci vynaložil 24,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované