Hlavní obsah

Dala 34 milionů na pozemky pro solární elektrárnu. Teď tu je skládka. Další žaloba na kampeličku

Nová obžaloba v kauze zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

V souvislosti s kauzou tunelu v Metropolitiním spořitelním družstvu padlo obvinění už ve 47 případech. Detaily jednoho z těch, které skončily u soudu, popisuje právě nejnovější obžaloba.

Článek

Rozsáhlé policejní vyšetřování případu zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva přineslo nový příběh.

Ten popisuje, jak svého času největší kampelička v Česku poskytovala úvěry v řádu desítek milionů korun.

Kvůli vyšetřování kauzy kolem Metropolitního spořitelního družstva padlo podle žalobce Davida Ešnera obvinění již ve 47 případech. Hlavní část tohoto případu probíhá v těchto dnech u soudu.

A v poslední kauze, jejíž detaily Seznam získal a která skončila už také u Městského soudu v Praze, policisté tvrdí, že v ní byl spáchán úvěrový podvod.

V tomto případě jde o pozemky pro výstavbu solární elektrárny v Chabařovicích na Ústecku. Tehdejší předseda představenstva firmy Ray-on David Šaffer v roce 2012 požádal kampeličku o úvěr ve výši 34 milionů korun.

Metropolitní spořitelní družstvo ho schválilo. A to i proto, že společnost předložila posudek znalce Vlastimila Hudečka.

Ten cenu 4,5 hektaru vyčíslil na více než 43,2 milionu korun. Podle obžaloby tato cena neodpovídala realitě.

Žalobce uvádí, že po roce 2010 byla výkupní cena elektrické energie ze solárních elektráren snížena, také se už téměř žádné solární parky nestavěly. Navíc pozemky ocenil znalec jako stavební. Takže to jejich cenu zvýšilo.

„Podle znaleckého posudku vypracovaného na žádost policejního orgánu vyplývá, že obvyklá cena předmětných pozemků činila celkem 333 800 korun, tedy více jak 129× méně než v případě uvedeného ohodnocení Vlastimilem Hudečkem,“ napsal do obžaloby státní zástupce.

„Musel si být vědom skutečnosti, že v důsledku tohoto značného nadhodnocení oceňovaných nemovitostí umožní objednateli posudku, případně dalším osobám, získat neoprávněný prospěch,“ dodal žalobce Ešner.

Znalec Hudeček, který je v současné době šéfem stavebního odboru na ústeckém magistrátu, se k případu nechtěl vyjadřovat. „Nic o tom nevím,“ řekl Seznamu na dotaz týkající se podané obžaloby a poté telefon zavěsil.

Šaffer uvedl, že úvěr ve výši 34 milionů korun byl firmě Ray-on od Metropolitního spořitelního družstva poskytnut na nákup nemovitostí. A zmíněné pozemky pak sloužily jako zástava za tento úvěr. Doplnil také, že se na žádném tulování kampeličky rozhodně nepodílel.

Policie doložila také to, že firma Ray-on zaplatila z úvěru jen zhruba 3,6 milionu korun. Čímž splatila Metropolitnímu spořitelnímu družstvu úroky.

Dalších celkově 30 milionů korun David Šaffer podle obžaloby poslal obratem na účty dalších dvou firem – stalo se to několik dní poté, co úvěr firma získala.

Společnosti Vrchovina – zemědělská obchodní odeslal 15 milionů korun a stejnou částku i firmě Realitní. Podle obžaloby přitom firma Ray-on žádné nemovitosti od těchto firem nekoupila.

Podle žalobce Ešnera v této kauze byly vedle těchto společností ještě další tři, které fungovaly jako takzvané legalizační. A přes ně se peníze přeposílaly dále.

V kauze Metropolitního spořitelního družstva policie prověřuje celkem 220 úvěrů. Seznam zjistil, že ve 47 případech už padlo obvinění. A zatím 15 lidí kvůli tomu bylo obžalováno.

„V rámci dosavadních trestních stíhání jsou stíhány vedle jednotlivých žadatelů – statutárních orgánů obchodních společností i osoby, které je k tomuto navedly, popř. jejich činnost organizovaly,“ dodal Ešner.

Metropolitní spořitelní družstvo mělo v minulosti 14 tisíc klientů a 12 miliard vkladů. V roce 2013 však vedení kampeličky obvinila policie. S tím, že zpronevěřilo 1,37 miliardy korun.

Z toho 994 milionů poslala skupina do Hongkongu, 437 milionů se podařilo detektivům zmrazit na účtech v Česku ještě před tím, než mohly také zmizet v cizině. Svou přímočarostí jde o kauzu, která velmi připomíná nájezdy na finanční ústavy z 90. let.

V této části kauzy, kde bylo obviněno vedení kampeličky, mají v září zaznít u soudu závěrečné řeči.

Reklama

Doporučované