Hlavní obsah

Nová pravidla voleb? Máme povinnost rozhodnout teď, říká šéf Ústavního soudu

Foto: Igor Zehl, ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Reklama

Česko možná čeká zásadní změna volebních pravidel. Prezident varuje před ústavní krizí, předseda Ústavního soudu je ale přesvědčený, že o věci se musí rozhodnout ještě před volbami.

Článek

Ústavní soud právě teď – několik měsíců před podzimními volbami do Sněmovny – rozhoduje, zda se v Česku změní volební pravidla. Soudcům kvůli tomu napsal i prezident Miloš Zeman. Varuje před ústavní krizí a žádá soud, aby pravidla nechal beze změn.

„Já jsem opačného názoru. Jsme povinni to rozhodnout ještě před volbami,“ říká předseda soudu Pavel Rychetský.

Spor se vede o stížnosti senátorů z roku 2017. Ti jako diskriminační napadají části volebního zákona, kvůli nimž potřebují malé strany pro zisk poslaneckého mandátu více hlasů než ty úspěšnější. A kvůli kterým musí volební koalice získat pro vstup do Sněmovny víc procent než samostatně kandidující strany.

Jak již upozornily Seznam Zprávy, většina soudců je nakloněna tomu, dané paragrafy zrušit. Na Parlamentu pak bude, aby stihl do voleb připravit nová pravidla, jak hlasy sčítat. Podle prezidenta by rozhodnutí tak blízko volebnímu termínu způsobilo ústavní krizi.

Co si myslíte o dopisu pana prezidenta, který napsal ústavním soudcům?

Pan prezident není účastníkem řízení, a Ústavní soud nemůže tedy přihlížet k jeho dopisu jako jednomu z podkladů pro rozhodování.

Je vhodné, že pan prezident ten dopis posílal?

Já to nechci hodnotit.

Proč se na rozhodnutí čeká tři roky? Nemohlo by to takto krátce před volbami destabilizovat systém, jak varuje prezident Zeman?

Já jsem opačného názoru. Pokud se má Ústavní soud zabývat protiústavností volebního zákona, je povinen to rozhodnout dřív, než volby proběhnou. Přece pokud by došel k závěru, že ten zákon je protiústavní, tak nemůže vědomě podle něj nechat proběhnout volby.

Takže to načasování je v pořádku?

Nemluvil bych o pořádku. Je nepochybné, že jsem to musel zařadit na jednání pléna, a je nepochybné, že jsem to nemohl zařadit dřív, než soudce zpravodaj ten návrh předloží. Jakmile ho předložil, zařadil jsem to okamžitě.

Kdy se dozvíme, jak soud rozhodl?

Až skončí to jednání, tak s ohledem na mediální ohlas uspořádáme pravděpodobně v následujících dnech kromě toho běžného zveřejnění rozhodnutí i nějaký brífink.

Reklama

Doporučované