Hlavní obsah

Nová stanice v Mostě nahradí původní, jednu z nejhorších v ČR

Foto: Seznam Zprávy

Ústecký kraj.

Reklama

V Mostě se začala stavět nová požární stanice. Nahradí původní, která sloužila 45 let.

Článek

Po dobu stavby budou hasiči v provizorních buňkách. Poté se přestěhují do moderního objektu s odpočinkovými místnostmi, kuchyňkou i prostorem pro fyzickou přípravu. Náklady na investici jsou 151 milionů korun.

Hasičský záchranný sbor se potýká podle ředitele Drahoslava Ryby dlouhodobě s nedostatkem peněz na stavební investice. „Nejhůře to vypadalo z velkých stanic v Praze v Holešovicích a pak v Mostě. Jsem rád, že se nám podařilo stavbu zahájit. Teď je jen otázka, zda ji dokončíme v roce 2021 nebo 2022,“ uvedl Ryba.

Komplikace se statikou objektu v Mostě, jenž byl určen k provozu nejdéle dvacetiletému, začaly v roce 2000. „Po roce 2010 po další revizi skeletu bylo jasné, že pokud napadne sníh, bude se muset rychle odstranit nebo stanice vyklidit,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Roman Vyskočil.

Hasiči žádali při přípravě projektu o evropskou dotaci, v daném programu ale došly finance. Po roce 2018 stavbu zařadilo generální ředitelství sboru do rozpočtu. Protože se rozhodlo o stavbě základny na místě původní, musel se dočasně přestěhovat územní odbor do Litvínova a pro výjezd vzniklo v areálu v Mostě nové zázemí v podobě několika buněk. Odtud budou vyjíždět k zásahům hasiči po dobu stavby, která by měla skončit nejpozději v roce 2022.

Nová stanice bude připravena i k likvidaci olejových havárií, k zásahu u zřícených budov, při závalech či při velkých dopravních nehodách. „Je tu kontejner zařízen na vyprošťování při těžkých haváriích,“ uvedl Vyskočil.

V novém objektu budou mít hasiči místnosti pro denní službu, odpočinek, kuchyňku či multifunkční sportovní areál s cvičnou věží.

V Ústeckém kraji mají hasiči novou stanici v Bítozevsi a v Lovosicích. „Potřebovali bychom postavit ještě jednu novou stanici, a to v Klášterci nad Ohří,“ uvedl Vyskočil.

Reklama

Doporučované