Hlavní obsah

Nové chytré hodinky či sluchátka. V Barceloně začal veletrh mobilů

Podívejte se na veletrh smartphonů, který i letos odhalí pár novinek.Video: Jan Marek

 

Reklama

Světoznámou akci, na níž se představují všichni hlavní výrobci chytrých telefonů, letos provází už od jejího začátku poněkud vybledlá aura. Někteří velcí hráči odřekli účast, jiní na veletrh jen zatelefonují.

Článek

Veletrh bezdrátových technologií Mobile World Congress v Barceloně odstartoval. Konat se měl už na jaře, kvůli pandemii ho však pořadatelé přesunuli.

Stále se šířící koronavirus je také důvodem, proč letošní účast řada firem odřekla, mezi nimi třeba Ericsson, Nokia, Intel, Sony či Qualcomm.

Na dálku zavítá třeba šéf automobilky Tesla a vesmírné firmy SpaceX Elon Musk.

Sotva třetina hostů. Dost známých značek nepřijede

Přísnější jsou kvůli přetrvávající pandemii rovněž hygienická opatření. Povinnost mít maximálně tři dny starý negativní test a respirátor platí i pro očkované, nutné jsou také rozestupy. Oproti předloňskému veletrhu s účastí přes 100 tisíc lidí tak letos ze 143 zemí světa dorazí jen asi 30 tisíc návštěvníků.

Výhodou akce je však to, že prezentuje nejnovější technologie, vše je samozřejmě bezdotykové a často i virtuální, třeba jako prezentace novinek z dílny Samsungu.

Do médií už dříve uniklo, o které výrobky půjde – a to včetně obrazových náhledů Galaxy Watch Active 4 nebo sluchátek Galaxy Buds 2. Jihokorejská firma pravděpodobně představí i novou verzi systému Wear OS.

Co budou umět nové chytré hodinky?

Nové chytré hodinky čtvrté generace od Samsungu budou vybavené měřičem tepu srdce, okysličení krve, EKG nebo i BIA snímačem pro měření podkožního tuku. Mají mít také kruhový Super AMOLED displej a nový procesor Exynos, který má pohánět i uvedenou novou verzi systému Wear OS vytvořenou ve spolupráci s Googlem.

K dostání budou ve dvou velikostech s odolností 5ATM i MIL-STD810G a krycím sklem Gorilla Glass DX+.

Ztráta tržeb i pracovních míst. Opatření trvají

Jedním z mála větších účastníků, který na veletrhu v Barceloně rozbil vlastní stánek, je třeba čínský gigant Huawei, jeden z největších sponzorů akce.

Příští ročník akce by se už, alespoň podle organizátorů, mohl konat jako obvykle v únoru. Veletrh v předcovidových dobách každoročně utržil zhruba 473 milionů eur, což je v přepočtu asi 12 miliard korun, tyto peníze se loni kvůli covidu v Barceloně neotočily. A to nemluvě o tom, že krátkodobě akce ve městě vytváří přes 14 tisíc pracovních míst.

Ke konání letošní čtyřdenní výstavy bylo nutné, aby španělské úřady udělily všem vystavovatelům, návštěvníkům, sponzorům i partnerům výjimku z cestovních omezení. Ta by jim jinak vstup do země neumožnila, ačkoliv země zmírnila protiepidemická opatření v létě například tím, že venku už není nutná ochrana dýchacích cest, pokud lidé dodrží rozestupy.

Uvnitř stejně jako ve veřejné dopravě však Španělé í turisté roušky stále nesundali.

Reklama

Doporučované