Hlavní obsah

Nové jméno z Vyšehradu. Pracuje pro zetě ministryně Schillerové

Foto: Seznam Zprávy

Před čtvrt rokem byli v uzavřené restauraci na Vyšehradě přistiženi Roman Prymula s Jaroslavem Faltýnkem. Postupně se objevují jména dalších účastníků schůzky.

Reklama

Seznam lidí, kteří se účastnili schůzky, jež stála funkci exministra zdravotnictví, se rozrůstá. Manažer skupiny DRFG Jiří Havrlant se k účasti na schůzce v restauraci Rio’s odmítá vyjádřit.

Článek

Před čtvrt rokem vypukl skandál, který stál místo tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu. Vlivného poslance Jaroslava Faltýnka zase připravil o post 1. místopředsedy vládního hnutí ANO.

V restauraci Rio’s na pražském Vyšehradě, uzavřené kvůli koronaviru, se tehdy v rozporu s vládními hygienickými opatřeními tajně sešla skupina několika osob z veřejné sféry i z privátního byznysu. Vedle Jaroslava Faltýnka, Romana Prymuly a také ředitele ostravské fakultní nemocnice Jiřího Havrlanta zůstala jména dalších účastníků dlouho neznámá.

Nyní se Seznam Zprávám podařilo zjistit dalšího aktéra.

Je jím Jiří Havrlant mladší, syn už zmíněného ředitele ostravské nemocnice, který působí ve finanční skupině DRFG. Ta patří brněnskému podnikateli Davidu Rusňákovi, zeti ministryně financí Aleny Schillerové.

Redakce Seznam Zpráv má účast Havrlanta juniora potvrzenu ze dvou zdrojů. Podle nich byl v restauraci v předstihu před ostatními, a to společně s jihomoravským podnikatelem a lobbistou Janem Gottvaldem a s ostravským pojišťovacím makléřem Romanem Horváthem.

Posledním z dosud známých účastníků je pak pražský galerista Jan Třeštík, který přítomnost na Vyšehradě přiznal už dříve, a také advokát Květoslav Hlína.

Kdo byl na Vyšehradě

Jaroslav Faltýnek – poslanec, bývalý 1. místopředseda hnutí ANO,

Roman Prymula – bývalý ministr zdravotnictví, nyní poradce premiéra,

Jiří Havrlant st. – ředitel ostravské fakultní nemocnice,

Jiří Havrlant ml. – výkonný ředitel společnosti Chytrý Honza, která patří pod skupinu DRFG,

Jan Třeštík – pražský galerista,

Jan Gottvald – jihomoravský podnikatel a lobbista, syn někdejšího českého fotbalového funkcionáře,

Roman Horváth – ostravský pojišťovací makléř, spolumajitel firmy Satum Czech,

Květoslav Hlína – advokát původem z Přerova, blízký přítel Jaroslava Faltýnka.

Začali obvolávat další

„Gottvald, mladý Havrlant a Horváth tam spolu popíjeli a následně začali obvolávat některé další lidi, aby tam za nimi také přijeli. Pozvali i Havrlanta staršího, který byl tou dobou zrovna v Praze,“ popsal jeden ze svědků události. V zásadě stejně hovoří i další zdroj.

Jiří Havrlant mladší na dotaz Seznam Zpráv účast na Vyšehradě nepopřel, odmítl jakékoli vyjádření. „Děkujeme za váš dotaz. Nicméně co dělá pan Havrlant ve svém volném čase, je jeho osobní věc, a za společnost se proto k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedla za něj mluvčí skupiny DRFG Michaela Winklerová, která posléze za Havrlanta juniora odmítla i žádost redakce o jeho privátní vyjádření.

„Pan Havrlant se k tomu nebude vyjadřovat ani jako soukromá osoba,“ odbyla i druhou prosbu mluvčí.

Bez reakce zůstala i otázka směřovaná na Havrlantova otce, ředitele ostravské nemocnice.

Pokuty pro Faltýnka a Prymulu

Podle neoficiálních informací se debata na Vyšehradě točila například kolem pilotního projektu antigenního testování na covid-19. Debata pak však měla i ryze společenskou linku.

„Faltýnek například řekl Prymulovi, že by neměl nosit do televize černou roušku, že to působí depresivně. A měl by se také více usmívat,“ popsal jeden ze zdrojů.

Noční seance nezůstala bez finančního postihu.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, Faltýnek a Prymula dostali každý od pražské hygienické stanice za porušení pravidel pokutu 3 tisíce korun.

Správní řízení se soukromým provozovatelem vyšehradské restaurace řešil pražský magistrát. Pokuta za porušení krizových opatření může dosáhnout až 20 tisíc korun.

O tom, že by úřady pokutovaly i další účastníky noční schůzky, nejsou zatím informace.

Reklama

Související témata:

Doporučované