Hlavní obsah

Nové kolo? Trump znovu hrozí přerušením obchodních vztahů s Čínou

Foto: Library of Congress

Svou výhrůžku napsal Trump na svůj twitterový účet.

Reklama

Donald Trump opět hrozí přerušením obchodních vztahů s Čínou. Přišel s tím den po schůzce, na níž obě země jednaly o obchodní dohodě. Podle jednoho z prezidentových poradců navíc úplné přerušení vztahů nepřichází v úvahu.

Článek

Prezident Spojených států Donald Trump opět rozviřuje politicko-ekonomické vody: překvapivě pohrozil totálním oddělením ekonomik USA a Číny. Učinil tak ve svém čtvrtečním příspěvku na sociální síti Twitter.

Před několika lety ano, dnes už ne

Prezident svůj tweet zveřejnil navzdory vystoupení vysoce postaveného úředníka Roberta Lighthizera, jehož si Trump najal především pro to, aby pomohl Americe vést obchodní válku s Čínou. Lighthizer ve středu na půdě Kongresu před příslušným výborem Sněmovny reprezentantů řekl, že totální rozdělení dvou největších ekonomik světa není rozumné.

„Nemyslím si, že je nyní možné si sednout a rozdělit ekonomiky Spojených států a Číny. Myslím, že to bylo možné před několika lety. Nedomnívám se, že dnes je to rozumná cesta,“ řekl Lighthizer před výborem. Předpokládá větší přesun dodavatelských řetězců do USA kvůli změnám v daňové a regulační politice, ale také je názoru, že dohoda mezi USA a Čínou by měla pozitivní dopady na prodej amerického zboží do Číny. Právě nevyrovnanost exportu mezi oběma zeměmi byla jedním z důvodů obchodní války.

Podivné načasování

Trumpův tweet byl překvapivý hlavně kvůli svému načasování. Přišel totiž den poté, co se ministr zahraničí Mike Pompeo setkal se svým čínským protějškem Jang Ťie-čch'em. Podle Pompea Jang Ťie-čch' sdělil, že Čína je odhodlána uskutečnit nákupy zemědělských produktů, které jsou zásadní pro Trumpovu podporu celé dohody.

Trump přiostřuje svou protičínskou rétoriku také vzhledem ke koronavirové pandemii, kterou Pekingu dává za vinu – nemoc covid-19 například nazývá „čínským virem“. Dalším citlivým místem v čínsko-amerických vztazích je situace v Hongkongu. Americký prezident uvedl, že kvůli čínským krokům, které Hongkongu ubírají valnou část autonomie, zahájí proces, jenž městu odebere jeho výsadní postavení v mezinárodním obchodu. Dalším problémem je činnost čínského námořnictva v Jihočínském moři. Trump také v nedávné době podepsal dokumenty, které požadují sankce vůči lidem odpovědným za potlačování ujgurských muslimů.

To všechno jsou důvody, proč americký diplomat pro jižní Asii David Stilwell hodnotil atmosféru poslední schůzky jako „napjatou“, až na obchodní dohodu, ve které chce podle jeho slov Čína pokračovat. „Pokud přijdou ke stolu s rozumným návrhem, USA to samozřejmě budou vážně projednávat a hledat tak cesty k co nejpozitivnějšímu výsledku,“ řekl po schůzce.

Čína jednání komentovala jako konstruktivní, ale Spojené státy by se podle ní neměly vměšovat do záležitostí Pekingu, jako je například Hongkong a Tchaj-wan, zatímco pracují na zlepšení vztahů.

Reklama

Doporučované