Hlavní obsah

Nové prohlídky Plzně představí výzdobu domů a židovské památky

Foto: Getty Images

Plzeň.

Reklama

Dvě nové tematické prohlídky historického centra města připravilo na letošní letní sezonu plzeňské Turistické informační centrum. Při první z nich se turisté vydají s průvodcem za tajemstvím výzdoby historických domů.

Článek

Druhá prohlídka nabídne procházku židovskou Plzní. V nabídce zůstanou i prohlídky na téma plzeňských bájí a pověstí, oblíbené zejména dětmi, řekla dnes ČTK Helena Mařanová z městské organizace Plzeň - TURISMUS.

Komentované prohlídky v centru města začínají každoročně v polovině června a jejich témata se pravidelně obměňují. „Tentokrát bychom rádi účastníky přiměli více se rozhlédnout kolem sebe, zvednout hlavu a obdivovat krásu sgrafit a další výzdoby historických domů v centru Plzně. Pojí se s nimi řada příběhů a zajímavostí, o kterých málokdo ví,“ řekla Jaroslava Panušková, která má přípravu prohlídek na starost. Při prohlídce po výzdobě plzeňských domů si turisté prohlédnou například slavná sgrafita od Mikoláše Alše, která v Plzni zdobí řadu domů v širším centru města. Prohlídnou si domovní znamení a další výzdobu nejen na fasádách. Dozvědí se, kde jsou ve městě domy U Božího oka, U Černého orla, U Zlatého růžence, U Bílého jednorožce nebo U Dvou klíčů.

Druhá z nových tras provede židovskou Plzní, mimo jiné oběma plzeňskými synagogami nebo jedním z interiérů, které ve městě před druhou světovou válkou navrhl pro židovské majitele slavný architekt Adolf Loos.

Kromě nových okruhů se zejména děti mohou těšit na prohlídky s plzeňskými bájemi a pověstmi, které například vysvětlí, jak se do městského znaku dostal velbloud, ale také proč katedrálu postavili čerti, a ne zedníci nebo kde se po Plzni potuluje bezhlavý rytíř.

Vstupenky lze koupit online nebo v infocentru, termíny prohlídek jsou plánované do začátku září.

Reklama

Doporučované