Hlavní obsah

Policie má nové svědectví v případu expolitika ANO. Peníze se vozily do Turecka, uvedl svědek

Přes pět měsíců je již hlavní aktér korupční kauzy na radnici v Brně-středu ve vazbě.Video: Radek Nohl, Profimedia.cz, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Svědek na policii uvedl, že si obviněný Jiří Švachula najal řidiče, který pak odvezl velké množství peněz z Česka do Turecka. Švachula to popřel.

Článek

Další pokus obviněného brněnského expolitika hnutí ANO Jiřího Švachuly dostat se z vazby na svobodu doložil, jak policisté pokročili ve vyšetřování korupční kauzy na radnici v Brně-středu.

Detektivové v této souvislosti získali svědka, jehož identitu zatím vyšetřovatelé tají. Tento svědek letos na konci srpna při výslechu na policii řekl, že Švachula nechal převést větší objem peněz z Česka do Turecka.

Detaily popisuje nový dokument Městského soudu v Brně, který Seznam získal a v němž soudce Libor Hanuš zdůvodňuje, proč obviněného z vazby nepustí.

Svědek podle tohoto dokumentu na policii řekl, že Švachula si k tomuto převozu najal řidiče. A tyto peníze, jejichž výši svědek neupřesnil, si Švachula podle svědectví v Turecku sám uložil.

„V případě, že by měl obviněný pocit, že je prověřovaný nebo že se o jeho osobu více zajímají orgány činné v trestním řízení, tak chtěl utéct do zahraničí, konkrétně do země mimo Evropskou unii, a využívat tam finanční prostředky uložené v Turecku,“ uvádí se ve svědectví, z něhož citoval Městský soud v Brně.

Jiří Švachula přímo u vazebního jednání tvrzení svědka popřel. „V minulosti jsem nevozil větší množství financí do zahraničí ani jsem nikde v zahraničí finance neukládal,“ řekl Švachula. V Turecku prý byl jen jednou na dovolené se svým synem.

Právě tím, že by Švachula mohl utéct do zahraničí, soudy opakovaně zdůvodňují, proč ho nechtějí z vazby pustit. Policie tvrdila, že dříve odposlechy zaznamenaly, že by mohl uprchnout do Švýcarska. Bývalý politik ANO to ale odmítá. „Ve Švýcarsku ani v Turecku jsem nikdy neměl žádný účet,“ uvedl Švachula.

Bývalý radní Brna-středu je ve vazbě od začátku března, kdy byl společně s dalšími lidmi zadržen a obviněn. Čelí stíhání, že s dalšími obviněnými ovlivňovali rozdělování veřejných zakázek na radnici v Brně-středu. Jak tvrdí policie, inkasoval za to úplatky ve výši bezmála 8,8 milionu korun.

Obvinění v této kauze zatím čelí deset lidí. Jak dříve zaznělo, celkově si skupina měla za ovlivnění veřejných zakázek rozdělit nejméně 17,1 milionu korun.

Reklama

Doporučované