Hlavní obsah

Nové zjištění v kauze Skripal. Jed použitý k otravě bývalého agenta a jeho dcery měl kapalnou formu

Video: Reuters

 

Reklama

Podle britské vládní agentury Defra byla nervově paralytická látka, která zapříčinila otravu Skripalových, kapalného skupenství. Látku měli dále po okolních místech nevědomky roznášet kolemjdoucí.

Článek

Novičok, kterým byl otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal se svou dcerou, měl podle britské vládní agentury Defra kapalné skupenství. Informace přinesl na svém webu server The Independent.

Dříve se spekulovalo, že jed měl formu prášku. Británie tvrdí, že Skripalovi byli počátkem března v jihoanglickém Salisbury otráveni nervovou látkou Novičok a že za útokem stojí Rusko, Moskva obvinění odmítá.

Novičok je považován za mimořádně toxickou látku. Několik vědců včetně ruských uvedlo, že kontakt s ní není možné přežít bez trvalých následků. Podle informací lékařů již Skripal není v kritickém stavu a jeho dcera byla mezitím propuštěna z nemocnice. Podle informací BBC bylo k útoku použito jen velmi malé množství Novičoku v podobě kapaliny.

V Salisbury nyní začala rozsáhlá dekontaminace, která se bude týkat devíti míst. Podílet se na ní bude 200 vojáků, potrvá několik měsíců a bude stát miliony liber.

K dekontaminaci budou použity žíraviny. Čištění se týká například Skripalova domu, ambulance a některých částí města, například restaurace a také hospody, kde Skripalovi osudného dne pobývali. Odstraněna bude i tráva z postižené oblasti, která bude spolu s dalšími věcmi spálena.

Chemikálií Novičok bylo kontaminováno devět lokalit v oblasti Wiltshire na jihozápadě Anglie. Nejvyšší míru kontaminace vyšetřovatelé ale naměřili u domu bývalého agenta. Úřady místa zasažená chemikálií na měsíce uzavřely za vysoké bezpečnostní bariéry. Bývalý agent Sergej Skripal leží po březnovém útoku stále v nemocnici, jeho dceru Juliji propustili minulý týden.

Reklama

Související témata:

Doporučované