Hlavní obsah

Novela stavebního zákona? Mrakodrapy budou v centrech měst, říká profesor architektury a píše Babišovi

Mrakodrap vedle Pražského hradu nebo v centru Českého Krumlova? I tak by se mohlo změnit Česko po přijetí stavebního zákona, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. Alespoň podle spolku ICOMOS.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Novela, kterou odborníci kritizují, je reakcí na problémy, které stavební řízení navzdory slibům politiků neustále provázejí.

Článek

Proti novele stavebního zákona, která se připravuje na Ministerstvu pro místní rozvoj, se postavili odborníci, kteří mají na starosti ochranu kulturního dědictví.

„Pokud projde novela stavebního zákona, budou se stavět mrakodrapy v historických centrech měst,“ řekl Seznamu profesor architektury Václav Girsa, který je prezidentem organizace ICOMOS.

Tato nevládní organizace spolupracující například s UNESCO sděluje své pochybnosti v dopise, jehož adresátem je mimo jiné premiér Andrej Babiš a také zmíněné Ministerstvo pro místní rozvoj.

„Důvodem našeho znepokojení je fatální opomenutí ochrany kulturního dědictví a památek, kterou přitom vy osobně podporujete,“ stojí v dopise, který by měl odejít adresátům během následujících dnů. Jde přitom už o druhý otevřený dopis během dvou týdnů ze strany odborné veřejnosti, který novelu stavebního zákona kvůli postavení památkářů kritizuje.

Zástupci ICOMOS kritizují například fakt, že pro povolení stavby by v případě přijetí současného návrhu novely stavebního zákona nebylo nutné závazné stanovisko památkářů.

„Návrh rekodifikace integruje výkon památkové péče do agendy stavebních úřadů. Ty nejsou odborně připraveny, aby tyto věci řešily. Pokud památková péče nebude postavena na odborných základech, tak to může dopadnout tak, že se za chvilku budou stavět výškové stavby v historických centrech měst,“ myslí si profesor Girsa.

Seznam požádal o reakci Ministerstvo pro místní rozvoj, ale vyjádření redakce zatím neobdržela.

Novela, kterou odborníci kritizují, je reakcí na problémy, které stavební řízení navzdory slibům politiků neustále provázejí. Ministerstvo pro místní rozvoj už představilo záměry na zcela nový stavební zákon, o němž se mluví už delší dobu a by mohl být schválen za tři roky.

Minulý týden u něj bylo dokončeno mezirezortní připomínkové řízení.

Reklama

Doporučované