Hlavní obsah

Novodobý Robinson Crusoe: milionář obývá dvacet let pustý ostrov jen se psem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Muž žije jako Robinson 20 letVideo: AP

 

Reklama

Původně chtěl David Glasheen na ostrově vybudovat hotelový komplex, nakonec ho ale přemohla úcta k zemi a zůstal na ostrově žít v chýši a zbytcích lodi.

Článek

Bývalý podnikatel David Glasheen žije od roku 1997 na pustém ostrově nedaleko severovýchodu Austrálie. Milionář, který v době svého největšího úspěchu vydělával až 28,4 milionu dolarů, se k životu novodobého Robinsona Crusoe rozhodl jednak kvůli burzovnímu krachu, zároveň ho prý ale unavovaly peníze. Do toho se mu i rozpadlo manželství.

Glasheen na ostrově obývá plážovou chatu vyrobenou ze dřeva. Na jeho ostrově je velmi omezený přístup k elektřině, která mu stačí pouze k internetovému připojení. Není tak úplně odříznutý od světa, sleduje zprávy a YouTube.

Omezený přístup má Glasheen také ke sladké vodě. Často čelí útokům krokodýlů a divokých zvířat. I tak ale novodobý Robinson označuje svůj ostrov za ráj na zemi. „Nejradši na životu tady mám klid a radost z přírody. Je to tak krásné místo ve vzdálené části země, o které většina lidí neví. Prostě to miluji” řekl o svém způsobu života.

S Glasheenem obývá ještě ostrov a jeho chýši pes dingo jménem Polly. Ten ho doprovází od roku 2015, kdy jedovatý had zabil Glasheenova prvního psa. Mimo toho si poustevník rád popovídá s turisty. Nepopírá, že se na ostrově mnohdy cítí osamělý. „Rád bych našel partnerku, jež by tu chtěla žít, nebo alespoň pár dam, které by mě několikrát ročně navštívily,” popisuje Glasheen své osamění.

Třiasedmdesátiletý muž čelil v minulosti několikrát riziku vystěhování. Ostrov mu totiž nepatří. I tak ale doufá, že na něm bude moci dožít. Původně zde plánoval vybudovat hotelový komplex. Krása ostrova ho ale uchvátila natolik, že se zde rozhodl žít.

Většinu základních potravin a surovin si Glasheen vypěstuje sám, na nákup do civilizace vyráží jednou za rok. Kupuje jak základní suroviny, jako je například rýže nebo olej, ale i sladkosti jako tyčinky a gumové medvídky.

Reklama

Související témata:

Doporučované