Hlavní obsah

Novou velvyslankyní při EU bude Edita Hrdá, nahradí Jakuba Dürra

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Jmenování Hrdé už schválila vláda, informoval Deník N, kterému to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Novou velvyslankyní Česka při EU bude od října diplomatka Edita Hrdá. Na postu nahradí velvyslance Jakuba Dürra, který měl podle dřívějších informací předčasně opustit své místo do konce roku mimo jiné proto, že se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) neshodl na přípravách na předsednictví ČR v EU za dva roky.

Jmenování Hrdé už schválila vláda, informoval Deník N, kterému to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle Babiše by měla Hrdá nastoupit do funkce šéfky stálého zastoupení při EU od 1. října. Čekat ji budou zejména evropské debaty týkající se koronavirové krize a přípravy na české předsednictví EU, které bude mít Česko ve druhé polovině roku 2022.

Šestapadesátiletá Hrdá působila od roku 2015 jako výkonná ředitelka Evropské služby pro vnější činnost (ESVA) pro americké kontinenty. Předtím pracovala například na vysokém postu české velvyslankyně při OSN nebo byla ambasadorkou v Argentině. Na českém Ministerstvu zahraničních věcí se v minulosti zabývala i ekonomickou agendou.

O předčasném stažení Dürra se spekulovalo několik měsíců. Na post velvyslance při EU nastoupil v září 2018, tedy před dvěma roky. Údajně měl neshody s premiérem. V červenci kritizoval záměr přichystat úsporné předsednictví EU. Řekl, že kvůli nedostatku peněz může být problém zajistit jeho hladký chod tak, jak jej zvládají jiné unijní země. Zákulisní informace o tom, že by kvůli tomu měl do konce roku ze svého postu odejít, ale české úřady tehdy oficiálně nepotvrdily.

Reklama

Související témata:

Doporučované