Hlavní obsah

Novozélandské školačky vyhrály boj proti genderovému stereotypu, mohou si vybrat uniformu se sukní nebo kalhotami

Školačky si prosadily zrušení genderově stereotypních uniforem.

 

Reklama

Všichni žáci školy si nyní mohou vybrat, zda si obléknou uniformu s kalhotami či sukní.

Článek

Základní škola Dunedin North Intermediate na Novém Zélandu zrušila genderově stereotypní uniformy. Školačky si totiž stěžovaly, že k uniformám musejí nosit sukně. Podle nich se tím upevňují tradiční genderové stereotypy, kdy chlapec nosí kalhoty a dívka sukni.

Škola jim vyhověla a všichni žáci si nyní mohou vybrat mezi pěti typy uniforem: kraťasy, bermudy, sukně, kalhoty či kalhotové sukně. Sukni si však zatím žádný chlapec nevzal.

Z rozhodnutí školy má radost i její ředitelka Heidi Haywardová. „Urazila bych se, kdybych musela do práce nosit každý den sukni, protože jsem žena. Takže toto je o vstřícnosti k dětem, které nám říkaly, že zachováváme genderové stereotypy,” prohlásila.

Haywardová doufá, že díky genderově neutrálním uniformám si děti, které mají pochybnosti o svém genderu či sexualitě, uvědomí, že s nimi není nic špatně.

Některé dívky uvedly, že po změně uniforem se cítí mnohem pohodlněji. Místo sukní si vybraly kraťasy. Uznávají ale, že nucené nošení sukní nebyl zas tak velký problém.

Reklama

Doporučované