Hlavní obsah

Nový bitcoin je zbytečnost a platit se s ním nebude, shodují se odborníci

Stroukal ani Paralelní Polis novému bitcoinu nevěří. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Začátkem srpna se od nejznámější kryptoměny bitcoin oddělila nová měna - bitcoin cash. Jak se tato změna projeví a co bude znamenat pro stávající uživatele virtuálních měn?

Článek

Za odštěpením, takzvaným hard forkem, stojí skupina převážně čínských těžařů. Ti nebyli spokojeni se současným fungováním bitcoinu a rozhodli se pro založení nové kryptoměny na stejném základu.

„Kryptoměn, jež se oddělily od jiných, už bylo mnoho. V tomto případě je to celé politika, kterou zapříčinil spor o počet transakcí, jež bitcoin může provádět, a také o výši transakčních poplatků,” říká ředitel Liberálního Institutu a expert na kryptoměny Dominik Stroukal.

Velikost poplatků za provedenou transakci před několika měsíci vzrostla až na zhruba 120 korun. Situace se však pomalu ustaluje. Výše transakčního poplatku navíc není závislá na velikosti placené částky, ale na datovém objemu, který daná transakce zabírá v systému.

První srpnový den se stávajícím uživatelům bitcoinu objevila na účtech stejná částka, kterou doposud disponovali, také ve formě nové měny bitcoin cash. Tu mohou okamžitě vybrat, což také podle Stroukala většina z nich udělá. To tvrdí i Pavel Urbaczka, advokát Blockchain Legal a dobrovolník Paralelní Polis.

„Je to vlastně taková dividenda, kterou si většina uživatelů bitcoinu vybere. Tím logicky půjde hodnota nového bitcoinu dolů,” říká.

Oba odborníci se shodují, že nový odštěpek bitcoinu nebude mít na svého staršího, slavnějšího bratra žádný zásadní vliv.

Reklama

Související témata:

Doporučované