Hlavní obsah

Nový Bor propojí s nedalekým Radvancem nová cyklostezka

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek

Reklama

Nová cyklostezka propojí Nový Bor na Českolipsku s nedalekým Radvancem. V plánu je také propojení z novoborského sídliště Rumburských hrdinů na cyklostezku do Sloupu v Čechách přes bývalý cyklistický areál.

Článek

Pomůže to zlepšit dopravní situaci kolem Lesního hřbitova a bývalé sklárny Zahn, řekl dnes ČTK novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

„Jde o projekt Radvance, my jsme souhlasili, že se budeme podílet na našem katastru. Nový úsek by měl primárně zajistit bezpečnost chodců a cyklistů v této lokalitě a zároveň rozšířit parkovací místa v ulici Rumburských hrdinů,“ doplnil Dvořák. U sklárny navíc vznikne přechod pro chodce a město tam vybuduje i dvě autobusové zastávky, aby autobusy nezastavovaly přímo na komunikaci.

I v Radvanci chtějí díky stezce zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů. „Před časem jsme vybudovali chodník kolem Radvance a v druhé etapě jsme v létě zahájili stavbu chodníku pro pěší a cyklisty do Sloupu v Čechách,“ uvedl starosta Radvance Petr Ullrich (NEZ). Obec teď podle něj připravuje projekt propojení s Novým Borem, který pomůže vyčíslit náklady na výstavbu stezky. Stavba by měla začít za dva roky, obec na ni chce žádat dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

V Novém Boru nejde o jediný podobný projekt. Radnice v současné době připravuje s nedalekou Českou Lípou výstavbu bezmála šest kilometrů dlouhé bezpečné stezky, která cyklisty odvede mimo frekventovanou silnici I/9, po níž denně projede 16.000 aut. „Tato trasa má plnit hlavně dopravní funkci, tedy sloužit především obyvatelům obou měst a obcí podél trasy k cestě do práce či do školy,“ dodal Dvořák.

Reklama

Doporučované