Hlavní obsah

Nový festival v Podyjí připomene stavitele varhan Silberbauera

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Nový hudební festival připomene významného stavitele barokních varhan Josefa Silberbauera, který působil v Podyjí na moravsko-rakouském pomezí. Při některých koncertech se rozezní i Silberbauerovy varhany.

Článek

Vystoupí interpreti a soubory se zaměřením na barokní hudbu. Festival je výjimečný tím, že se snaží propojovat české umělce s rakouskými, sdělila ČTK za pořadatele Kateřina Málková.

Přehlídka začne 23. srpna ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku, kde se v kostele Nanebevzetí Panny Marie zachovaly Silberbauerovy varhany. Vystoupí původem italský varhaník Marco Paolacci s trumpetistou Alexandrem Kastnerem z Rakouska.

Další místa, kam zavítá festival Silberbauerovo hudební Podyjí, jsou na obou stranách hranice, třeba v Drnholci na Břeclavsku a Kdousově na Třebíčsku nebo Göllersdorfu a Merkersdorfu v Dolních Rakousích. Závěrečný koncert hostí 17. října kostel svatého Jana Křtitele na dolnorakouském zámku Mailberg. V programu Poezie ve vokální hudbě vystoupí soubor Ensemble Frizzante, k varhanám usedne Kateřina Málková.

Silberbauer žil v letech 1734 až 1807, narodil se v Dyjákovicích, zemřel ve Znojmě. Cílem nového festivalu je připomenout jeho osobnost a oslavit kvalitu jeho prací, které podle organizátorů dosahují srovnatelné úrovně s vrcholným německým varhanářstvím.

Reklama

Související témata:

Doporučované