Hlavní obsah

Nový film Prušinovského vypráví o síle minulých chyb i předsudků

Jan Prušinovský.

Reklama

Režisér oceňovaného filmu Kobry a užovky a seriálu Most! Jan Prušinovský představil novinářům svůj nový film Chyby.

Článek

Poprvé v něm zkusil žánr vztahové romance a vypráví v něm se scenáristou Romanem Vojkůvkou příběh dvou mladých lidí, které pronásleduje minulost. Film má přijít do českých kin 15. července.

Režisér obsadil do filmu herce známé spíše z divadelních scén, hlavní role hrají Pavla Gajdošíková a Jan Jankovský, dalšími protagonisty snímku jsou Ondřej Kokorský, Eva Hacurová a Jan Kolařík. Prušinovský řekl, že Chyby měly původně být televizní film, ale text měl podle něj takovou vnitřní sílu, že se rozhodl pro celovečerní film. Navíc podle něj bylo pravděpodobné, že by se vzhledem ke svému obsahu těžko mohl v televizi vysílat před 22:00.

Zápletka Chyb se týká pornografie a předsudky, které dokáží narušit zdánlivě sebepevnější mezilidské vztahy. Snímek podpořila Rada Státního fondu kinematografie dotací sedm milionů korun.

Snímek podle Prušinovského není romantickým filmem, ale romancí. „Z mého pohledu je romance příběh, který sleduje vznik a průběh nějakého vztahu, silného pouta. Pouto se netvoří jen skrze příjemné zážitky, ale především skrze konflikty a nečekané situace. Romantický film to pojímá způsobem, u kterého se člověk cítí dobře. Zatímco romance může způsobovat i frustraci a bolest,“ řekl.

Příběh mladé a energické prodavačky Emy (Pavla Gajdošíková) a jen o něco staršího pokrývače Tomáše (Jan Jankovský) se začal točit už před dvěma lety, celkem se chystal několik let a jeho cestu do českých kin stejně jako skoro čtyřem desítkám filmů zpozdila pandemie koronaviru.

Ema je energická pětadvacetiletá prodavačka v supermarketu na malém městě. Třicetiletý pokrývač Tomáš žije v nedaleké vesnici. Jedna noc, od které ani jeden z nich nic zásadního nečekal, rychle přeroste ve vztah, lásku a společné bydlení. Ema se rozhodne Tomášovi svěřit se vším, co v životě prožila. Toho to ale nezajímá, protože oba podle něj mají žít jen teď a tady. Náhodné setkání s minulostí ovšem odstartuje sérii událostí, která obrátí životy obou dotyčných naruby.

Reklama

Související témata:

Doporučované