Hlavní obsah

Nový lékařský dům Plasy má po roce ambulance plně obsazené lékaři i pacienty

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Lékařský dům Plasy, který byl otevřen před rokem, výrazně supluje chybějící okresní nemocnici na severním Plzeňsku. Je plně obsazený lékaři všech odborností a obsluhuje asi 25 tisíc obyvatel, kteří už nemusí dojíždět do Plzně.

Článek

Lékařský dům je pro celé severní Plzeňsko, každý den je tam plno, je to velký přínos, řekl Zdeněk Hanzlíček (ČSSD), starosta Plas, města s 2800 obyvateli.

„Máme ho úplně plný. Všech 15 ambulancí jsme dokázali obsadit lékaři a dostat tam i ty, kteří dojíždějí,“ uvedl. Od 1. října tam začne fungovat plicní ordinace. Dále jsou tam například dětské, interna, oční, praktický lékař, chirurgie, kardiologie, ORL, zubní, diabetologie, psychologie, rentgen a lékárna. S lékaři uzavřelo město dlouhodobé smlouvy.

Plasy měly původně na výši nájmu znalecký posudek. „Toho jsme se ale pochopitelně nedrželi, protože to by byla vysoká cena. Takže jsme jim ji snížili, a myslím si, že jsou nájmy přijatelné, aby to bylo výhodné i pro ty lékaře. A hlavně, my je tam chceme,“ řekl starosta. Podle něj zabezpečují péči zhruba pro 25 tisíc obyvatel i z okolních obcí. „Velice oceňují, že mají všechny odbornosti na jednom místě. Když tam přijdete přes den, tak jsou plná parkoviště,“ řekl. Podle starosty musela před otevřením domu většina lidí dojíždět do Plzně, někteří ze severu okresu do Karlových Varů.

V Plasích se podle Hanzlíčka před čtvrt stoletím uzavřela poliklinika. „Ta se zrušila, postupně odpadávaly jednotlivé odbornosti, a když skončil rentgen, tak už tam nebyla ani chirurgie, ani plicní,“ uvedl. Město s v roce 2016 rozhodlo, že vybuduje lékařský dům, dalo zpracovat studii, projekt a před čtyřmi lety odkoupilo za 12 milionů korun budovu bývalé centrály místní Jednoty. Přestavěný čtyřpodlažní objekt přišel zhruba na 68 milionů Kč, z toho 40 milionů dal Plzeňský kraj. Součástí je parkoviště pro 50 aut.

Plzeň-sever a Tachovsko jsou jediné okresy v ČR, jimž chybí nemocnice nebo poliklinika. Do Plas a okolí přitom jezdí stále více turistů, hlavně do kláštera, centra stavitelství, muzea litiny, na golf, do zoo a pivovaru, na přírodní koupaliště a na kola a výlety do přírody. Předloni navštívilo město kolem 110.000 lidí. V Plasích také přibývá obyvatel, jsou tam čtyři nové bytové domy se 60 byty. Město také připravuje dosud největší zónu pro 60 rodinných domů.

Reklama

Související témata:

Doporučované