Hlavní obsah

Nouzový stav se prodlouží do 20. listopadu

Páteční jednání Poslanecké sněmovny.Video: https://www.psp.cz/

 

Reklama

aktualizováno •

Sněmovna projednávala žádost vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu.

Článek

Nouzový stav v Česku kvůli epidemii covidu-19 potrvá zatím do 20. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil, že vláda využila dnešní souhlas Sněmovny a na mimořádném zasedání prodloužila stav nouze, který měl původně skončit 3. listopadu. ANO a ČSSD žádaly poslance o možnost prodloužit stav nouze o 30 dnů do 3. prosince. Jejich návrh ale dostatečnou podporu nezískal.

Kabinet ANO a ČSSD chtěl prodloužit nouzový stav kvůli tomu, že epidemická situace v Česku je podle vlády nadále kritická. Na konec stavu nouze jsou navázány některé restrikce, jejichž platnost chce vláda udržet.

„Zásadní je samozřejmě ochrana zdraví. Vláda vyhodnotila, že epidemická situace v ČR není příznivá,“ řekl v pátek k návrhu ve Sněmovně premiér Andrej Babiš. „Musíme ochránit naše občany a zabránit kolapsu nemocnic,“ dodal Babiš s tím, že podmínky pro udržení nouzového stavu podle něj přetrvávají.

Babiš také uvedl, že zatím nepředpokládá uzavření ekonomiky, jako tomu bylo na jaře v první vlně. „Nechceme zavírat průmyslové podniky,“ slíbil premiér. K debatě o celostátním lockdownu dodal, že nikdo nevysvětlil, co tento pojem znamená. Ani izraelský scénář podle Babiše úplné uzavření ekonomiky nepřinesl. „Podstata izraelského lockdownu spočívala hlavně v omezení kontaktu s lidmi. Pokud někdo tvrdí, že v Izraeli byl úplný lockdown, není to pravda,“ vysvětlil.

Premiér také hovořil o ekonomice státu a jeho zadluženosti. „Vývoj ekonomiky bychom měli posuzovat střízlivě. Není to dobré zveličovat, protože vyvoláváme pocity strachu,“ upozornil. Poté uvedl, že státní dluh ČR není tak vysoký jako v jiných státech. „Pumpujeme peníze do ekonomiky, abychom ji podpořili,“ hájil kroky vlády.

Poprvé ve Sněmovně promluvil i nový ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle něj se zdá, že je epidemická situace v Česku na cestě ke zlepšení: „Zdá se že poslední opatření mají velký potenciál šíření zpomalit, ale jen tehdy, když je budeme striktně dodržovat,“ řekl ministr. „V následujících dvou týdnech by mohlo dojít ke zlepšení situace a ke snížení tlaku na nemocniční lůžka,“ dodal.

„Proč byste mi měli věřit? Právě proto, že opatření přijatá 14. října se teď začínají projevovat. Trvá to minimálně 14 dní. Došlo k poklesu hodnoty reprodukčního čísla. Dále se nezvyšuje procento pozitivních testů z celkového počtu testů. I poslední hodnota – 15 600 diagnostikovaných osob – je opět známkou poklesu růstu,“ vysvětlil svůj postoj k vývoji epidemie nový ministr.

Jan Blatný (za ANO) byl do funkce jmenován poté, co byl exministr Roman Prymula minulý pátek přistižen v nočních hodinách na schůzce v restauračním zařízení na Vyšehradě a premiér Babiš ho následně vyzval k rezignaci.

Očekává se, že Sněmovna prodloužení nouzového stavu umožní. Není ale jisté, zda to bude na celý měsíc. Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května, po souhlasu dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát.

Už v dopoledních hodinách poslanci schválili vládní návrh na vyplacení jednorázového příspěvku 5 000 korun všem důchodcům. Příspěvek by měli podle vládního návrhu dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí v prosinci. Rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun. „V téhle době se nemůžeme vykašlat na nejzranitelnější skupinu,“ okomentovala návrh v pátek ve Sněmovně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Doporučované