Hlavní obsah

Nový podvod podle vzoru šmejdů. Policie varuje před zařízením na šetření energie

Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podvodníci nabízejí na českém trhu zařízení, o kterém tvrdí, že šetří elektrickou energii, jenže je to podvod.

Článek

Zázraky prý umí malá krabička připomínající třeba nabíječku mobilního telefonu. Stačí ji prý zapojit do zásuvky a domácnosti nebo celé firmě díky tomu podle slibů prodejce výrazně poklesnou účty za elektřinu. Ale je to nesmysl. Krabička obsahuje jen několik součástek, díky kterým na zařízení svítí dvě diody.

Policie případy prodeje tohoto podvodného zařízení poprvé zaznamenala už před lety, letos se ale objevilo znovu.

„My jsme přijali několik trestních oznámení, kterými jsme se zabývali. V rámci vyšetřování těchto případů jsme si nechali zpracovat i znalecký posudek, jenž jasně prokázal, že se jedná o zařízení, které elektrickou energii nešetří, naopak ji spotřebovává, tedy jedná se o podvod,” řekl Seznamu mluvčí Policie ČR Jan Daněk.

Policii se přihlásilo celkem tři sta poškozených, kteří na podvod naletěli. Zařízení za necelých tisíc korun může podle internetových stránek, které ho nabízejí, ušetřit až sedmdesát pět procent elektřiny.

Podvodníci zařízení nabízejí po celé Evropě. Odborníci, kteří ho na internetu doporučují, jsou ale vymyšlení.

Třeba inženýr, který se na české verzi webu jmenuje Josef Tichý, je v Itálii uváděn jako Francesco Pellicano a v Maďarsku jako István. Podobně vymyšlená inženýrka Lenka Smrčková je v Itálii Anna Rossi a v Maďarsku Katalin.

„Touto cestou bychom tedy rádi varovali případné zájemce o koupi těchto zařízení, které se například jmenují Saving Box, aby je určitě nekupovali,” řekl policejní mluvčí Daněk.

Před zařízením varuje také Evropská komise ve svém systému Rapex upozorňujícím na nebezpečné výrobky. Podle tohoto varování může být zařízení i životu nebezpečné.

Webové stránky prodejců jsou aktuálně registrovány firmami s anonymními vlastníky z Turecka a z Bahamských ostrovů. Kdo se za podvody skrývá, tak policie zatím neví.

Reklama

Doporučované