Hlavní obsah

Nový portál Ostravské univerzity chce učitelům pomoci při výuce

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravská univerzita spustila nový web, který pomůže při výuce především učitelům základních a středních škol. Na portále univerzitaproskoly.osu.cz nabídne školám workshopy a další aktivity z humanitních oborů i přírodních věd.

Článek

„V přehledné nabídce webového portálu najdou aktivní učitelé více než stovku workshopů a přednášek,“ řekla mluvčí univerzity Lucie Fremrová. Přestože v současnosti narazí učitelé při výběru aktivit na omezení kvůli aktuálním protiepidemickým opatřením, po rozvolnění by se portál měl rozjet naplno. Už nyní mohou ale zájemci využívat některé aktivity v online formě. Jde například o online konzultace a workshopy z nabídky univerzitní knihovny.

„Naše univerzita dlouhodobě nabízela řadu kvalitních témat pro mateřské, základní i střední školy. Až doteď nám ale chyběla platforma, která by vše napříč univerzitou propojila, a zpřístupnila tak učitelům ucelenou nabídku našich fakult,“ uvedl vedoucí projektu Stanislav Ožana.

Učitelé si na portálu budou moci vybrat přednášky či workshopy z různých oblastí. Detaily zvolené aktivity si pak domluví s lektorem. Služba bude pro školy fungovat bezplatně.

Kromě zpestření výuky v podobě odborných a populárně naučných přednášek, workshopů nebo exkurzí nabídne Ostravská univerzita také možnost odborného poradenství a využití asistence vysokoškolských pedagogů při plánování školních výletů či prohlídek historických památek. „Součástí portálu bude také sekce, která učitele i žáky seznámí s výzkumem na naší univerzitě,“ uvedl Ožana.

Vznik portálu podpořil ostravský magistrát z Programu na podporu vzdělávání a talentmanagementu města Ostrava. „Vítám vznik platformy, díky níž můžeme prohloubit spolupráci napříč všemi vzdělávacími stupni, což obohatí nejen učitele a jejich studenty a žáky o nové poznatky a formy studia, ale také univerzitu, která tímto bezesporu plní svou třetí roli, přenáší vědění dál, je otevřená pro spolupráci s učiteli a otevírá se i našim dětem, svým budoucím studentům,“ uvedla náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová (Piráti).

Reklama

Doporučované