Hlavní obsah
Online

Nový nakažlivější kmen koronaviru už se šíří Evropou

Foto: Profimedia.cz

Cestující na londýnském letišti Heathrow 20. prosince 2020. Lidé se snaží dostat na svátky za svými blízkými.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace v Česku i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Velká Británie zavedla od nedělního rána nejvyšší stupeň karanténních omezení v Londýně a na jihovýchodě a východě Anglie. Reaguje tak na zjištění, že se v zemi rozšířil nový kmen koronaviru, který je až o 70 % nakažlivější.

- Jednotlivé země následně začaly vyhlašovat restrikce vůči Británii. Přesto ne dost rychle, podle WHO už byla tato varianta zvyšující reprodukční číslo zachycena v Nizozemsku, Dánsku, Belgii, Itálii, podle všeho i v Austrálii.

- Francie vyhlásila úplný zákaz veškerých cest z ostrovů na příštích 48 hodin. Lety z britských ostrovů zastavilo Irsko, Nizozemsko, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Itálie, Bulharsko, Izrael i Kuvajt. Od pondělí tento krok učiní i Česko.

- Světová zdravotnická organizace oznámila, že nový kmen by podle dosavadních poznatků neměl být smrtelnější ani by jím způsobená nemoc neměla mít vážnější průběh.

- V Česku se rizikový index systému PES drží už třetí den na hodnotě 76, což podle parametrů Ministerstva zdravotnictví znamená přechod k nejtvrdším opatřením. Premiér Babiš řekl, že vláda to bude řešit až ve středu.

  • Stopka pro lety z Británie: Jak se rozhodly jednotlivé země?

    Nizozemsko oznámilo více než desetidenní zákaz letecké přepravy cestujících z Británie, následovala mimo jiné Belgie a Rakousko.

    V Itálii bude zákaz letů z Británie platit do 6. ledna a do Itálie zároveň nesmí vstoupit nikdo, kdo byl v Británii v posledních 14 dnech.

    Francie se rozhodla přerušit dopravní spojení se Spojeným královstvím od půlnoci na 48 hodin, uvedl úřad francouzské vlády.

    Od půlnoci ruší letecké spojení s Británií rovněž Německo, podle agentury AFP zatím do konce roku.

    Bulharsko ruší letecké spojení s Británií od půlnoci až do konce ledna.

    Irsko uvalí zákaz na letecké a lodní spojení s Británií od půlnoci a „přinejmenším“ na 48 hodin.

    Podle agentury DPA o přerušení leteckých spojů s Británií od půlnoci rozhodlo také Švýcarsko.

    Obdobné opatření do konce roku přijaly pobaltské státy.

    Zákaz vstupu pro britské cestující chystá Švédsko, řekl švédský ministr vnitra v televizi SVT.

  • Turecko pozastavuje lety z Británie i dalších zemí

    Turecko v neděli oznámilo pozastavení letů nejen z Británie, ale také z Nizozemska, Dánska a Jihoafrické republiky. Tedy ze zemí, které už odhalily nový zmutovaný kmen koronaviru.

  • Stovky lidí protestovaly v Německu proti karanténním opatřením

    Několik stovek lidí dnes demonstrovalo v Berlíně a v dalších německých městech proti karanténním opatřením, která mají bránit šíření koronaviru. Agentura DPA s odkazem na policii uvedla, že v německé metropoli se v neděli odpoledne sešlo asi 600 až 800 osob. Protesty byly převážně pokojné.

    Akce byly svolány pod názvem Mlčenlivý pochod proti diskriminaci a za lidská práva. Organizátoři kritizovali mimo jiné „omezování svobody shromažďování“ a plány na očkování populace.

    Kvůli pokračujícím vysokým přírůstkům nakažených zůstanou v Německu nejméně do 10. ledna zavřené všechny obchody, které neprodávají zboží každodenní potřeby.

  • Británie hlásí rekordní přírůstek nakažených koronavirem

    Británie oznámila 35 928 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je téměř dvojnásobek oproti údaji z předchozí neděle, uvedla stanice BBC na svém webu. Před týdnem úřady registrovaly 18 447 nově infikovaných, zatímco dnešní údaj představuje „historické maximum“, dodala BBC. Vysoké počty nově infikovaných hlásí i Francie a Itálie.

  • Britská mutace koronaviru se dostala do několika evropských zemí

    Mutace koronaviru, jejíž významné šíření zaznamenali na jihovýchodě Anglie a ve Walesu, byla odhalena i ve vzorcích v Nizozemsku, Dánsku, Itálii a v Austrálii. S odvoláním na WHO to napsal web BBC. Podle britských expertů se nový kmen viru SARS-CoV-2 může přenášet rychleji než ty předchozí.

  • Britská mutace viru se objevila v Itálii

    V Itálii objevili pacienta nakaženého novým kmenem koronaviru, zjištěným v Británii. Pacient a jeho partner se podle ministerstva zdravotnictví nedávno vrátili z Británie, a to přes římské letiště.

    Zákaz letů z Británie bude v zemi platit do 6. ledna, do Itálie zároveň nesmí vstoupit nikdo, kdo byl v Británii v posledních 14 dnech.

  • Česká republika zastaví od pondělního rána lety z Británie

    Lidé přijíždějící z Velké Británie do Česka budou muset ode dneška nastoupit povinnou domácí karanténu. Trvat může až deset dní. Od pondělí pak Česká republika zastaví lety z Británie. Důvodem je nová mutace koronaviru, která se v Británii objevila. Na Twitteru to oznámilo Ministerstvo zdravotnictví.

    Podle informací dostupných na webu pražského letiště měly v pondělí v Praze přistát tři spoje z Británie, první z nich v 10:15.

  • Novou, asi nakažlivější mutaci viru má i Jihoafrická republika

    Nová, zřejmě nakažlivější mutace koronaviru se objevila rovněž v Jihoafrické republice, kde podle místní vlády přispívá k druhé vlně nákazy. Epidemioložka Emma Hodcroftová, která působí na švýcarské Basilejské univerzitě, na Twitteru uvedla, že se jedná o jinou mutaci viru, než je ta, která nyní vyvolává obavy v Británii.

    Jihoafrická republika je koronavirem nejhůře postiženou africkou zemí; od začátku epidemie zaznamenala 912 477 případů nákazy koronavirem a 24 539 úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Prudký nárůst infekcí země eviduje od začátku prosince.

  • Zákaz cestování mezi Británií a Francií platí i pro nákladní vozidla

    Francie se rozhodla přerušit dopravní spojení se Spojeným královstvím od půlnoci na 48 hodin. Podle britského velvyslance Nicka Archera úplný zákaz cestování mezi Francií a Velkou Británií nejvíce zasáhne řidiče nákladních vozidel, včetně Čechů.

  • Francie vyhlásila úplný zákaz cest z Británie

    Z Velké Británie nebude možné cestovat do Francie. Zákaz se vztahuje na leteckou, silniční, železniční i námořní dopravu a vstoupí v platnost v neděli večer o půlnoci. Prozatím platí na 48 hodin.

    V prohlášení to uvedl francouzský premiér Jean Castex, podle kterého se Francie v následujících dvou dnech bude snažit o nalezení kolektivního řešení situace ve shodě s ostatními státy EU.

  • V Thajsku se objevil koronavirus na trhu s krevetami

    Thajsko, kterému se dosud dařilo držet epidemii nemoci covid-19 pod kontrolou, se v posledních dnech potýká s velkým nárůstem případů koronaviru. Ohniskem je trh s krevetami v provincii Samutsákchon jihozápadně od metropole Bangkoku. V pátek odtud byly hlášeny čtyři případy nákazy, do neděle jejich počet vzrostl na 689.

    Thajské úřady v sobotu provincii uzavřely a dnes zavedly další opatření proti šíření nákazy, včetně zahájení testů desítek tisíc lidí. Provincie Samutsákchon je domovem tisíců migračních dělníků, kromě jiného z Barmy, kteří se podílejí na zpracování ryb a mořských plodů, píše agentura Reuters.

    Tržiště, kde se koronavirus objevil, bylo obehnáno ostnatým drátem. Ve třech čtvrtích metropole Bangkoku, jež hraničí s postiženou provincií, byly do 4. ledna uzavřeny školy. Uzávěra provincie Samutsákchon bude platit do 3. ledna, stejně jako tamní zákaz nočního vycházení.

  • Irsko zakáže lety a trajekty z Británie

    Irsko kvůli obavám z nového kmene koronaviru, který se objevil na jihu Anglie, zavede cestovní omezení pro lety a trajekty přijíždějící z Británie. Opatření vstoupí v platnost od dnešní půlnoci, k prvnímu přehodnocení ale může dojít již za dalších 48 hodin.

    Omezení budou oficiálně oznámena v neděli večer, představitelé tří irských vládních stran se na tom již podle BBC nicméně shodli.

  • Momentka: Tak se v Británii znovu uzavřely oblasti v nejtvrdší karanténě

    Foto: Profimedia.cz

    Snímek výlohy v britském Windsoru. Oblast je zařazena do nejpřísnější karantény – úrovně Tier 4.

  • CDC doporučilo alergikům obezřetnost u vakcín proti covidu-19

    Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v sobotu po zprávách o alergických reakcích několika osob na vakcínu proti covidu-19 vydalo doporučení pro postup při očkování silných alergiků. I takovým lidem podle vyhlášky mohou být po konzultaci s lékařem vakcíny podány, uvedla agentura Reuters.

    Během týdne, na jehož začátku v USA odstartovalo očkování látkou od firem Pfizer a BioNTech, se objevily zprávy asi o pěti případech vážné alergické reakce, další dva byly už dříve hlášeny z Británie. Někteří pacienti pak pociťovali mírnější problémy, napsal list The New York Times. Vakcínu vyvinutou ve spolupráci americké a německé firmy dostalo jen ve Spojených státech už skoro 300 000 osob včetně některých vrcholných politiků.

  • WHO vyzývá Evropu k ostražitosti kvůli britské mutaci viru

    Světová zdravotnická organizace (WHO) vyzývá své evropské členy, aby „posílili kontroly“ v souvislosti s mutací koronaviru, která se rychle šíří v Anglii. S odvoláním na vyjádření evropské větve WHO to napsala agentura AFP.

    Britský premiér Boris Johnson v sobotu zdůraznil velkou míru nejistoty, varoval však, že zjištěná varianta koronaviru může být až o 70 procent nakažlivější. Její významné šíření zaznamenali nejdříve na jihovýchodě Anglie, nyní je hlášeno i z Walesu. Podle WHO už byla mutace odhalena i ve vzorcích v Nizozemsku, v Dánsku a v Austrálii.

    Evropská centrála WHO doporučuje členským zemím, aby zvýšily kapacity pro rozbor genetické informace viru, píše AFP. Takový postup prý umožní lépe osvětlit možná rizika spojená s novou mutací.

  • Věřící v Indonésii ozdobili vánoční strom rouškami a dezinfekcí

    Katolická farnost v Indonésii vyzdobila svůj vánoční stromek ochrannými rouškami a dezinfekcí na ruce - chce tak pomoci šířit osvětu ohledně pandemie koronaviru. Úřady v zemi oznámily 221 úmrtí v souvislosti s koronavirem za poslední den, což je dosavadní denní maximum, píše agentura Reuters.

    Stromek zdobili věřící hlásící se ke katolické víře společně s místními muslimy. Třímetrový strom, jehož základ tvoří bambus, vyzdobili stovkami barevných darovaných roušek a dezinfekcí na ruce. Zdobení jednoho ze symbolů Vánoc jim trvalo týden.

  • Španělsko chce po EU koordinovaný postup v otázce zastavení letů z Británie

    Informoval o tom deník El País. Zatím let pozastavilo Nizozemsko, Belgie a Itálie, Německo toto opatření kvůli šíření nového kmenu koronaviru na jihu Británie zvažuje.

  • WHO požaduje přísnější dohled nad šířením nového kmene koronaviru

    Informaci o žádosti evropské pobočky Světové zdravotnické organizace přinesla agentura AFP.

Reklama

Hlavní zprávy