Hlavní obsah

Nový nakažlivější kmen koronaviru vystrašil svět. Co o něm zatím víme?

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační snímek.

Reklama

Šíří se až o 70 procent rychleji. Prozatím ale nic nenaznačuje, že by na nový typ koronaviru nezabíraly dosud vyvinuté vakcíny.

Článek

Nový kmen koronaviru, jehož šíření je doloženo na jihu Velké Británie včetně Londýna, je podle britských úřadů až o 70 procent nakažlivější. Jeho smrtnost by ale neměla být vyšší než u dosud známého kmene koronaviru. „Neexistují důkazy o tom, že by zmutovaný virus způsoboval závažnější onemocnění nebo vyšší úmrtnost, ale může se šířit až o 70 % více. Jsou to počáteční data, ale jsou to nejlepší, co v tuto chvíli máme. Musíme jednat, protože se koronavirus nyní šíří velmi rychle,“ uvedl na sobotní tiskové konferenci britský premiér Boris Johnson.

Právě v oblasti na jihu Spojeného království vláda momentálně zavedla přísnější restrikce ve snaze zamezit dalšímu šíření viru. Na ohlášené informace o nakažlivějším kmeni už ale reaguje i zahraničí, v neděli oznámilo Nizozemsko pozastavení letů z Británie na své území. Zákaz má podle nizozemské vlády platit minimálně do 1. ledna, informuje BBC. Vláda rovněž uvedla, že bude v příštích dnech spolupracovat s dalšími členskými státy Evropské unie na „prozkoumání možností dalšího omezení rizika přenosu nového kmene viru z Velké Británie“.

Světová zdravotnická organizace na Twitteru uvedla, že ohledně nového kmene covidu-19 je v kontaktu s úředníky Spojeného království. Británie podle WHO sdílí informace z probíhajících studií mutace a že WHO bude aktualizovat členské státy a veřejnost, „jakmile zjistí více o charakteristikách tohoto kmene viru a případných důsledcích“.

O nové variantě koronaviru se toho zatím ví stále málo. Britské úřady však tvrdí, že v současné době neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že nový kmen viru způsobuje vyšší míru smrtnosti, případně že se po podání vakcíny či během léčby chová v těle jinak než dosud známá varianta SARS-CoV-2.

„Myslím, že se aktuálně nacházíme ve stavu, kdy může dojít ke zhoršení situace z hlediska nárůstu počtu nakažených. Za předpokladu, že vakcína funguje i proti tomuto kmeni, což je v současné době náš předpoklad, je toto důvodem k optimismu,“ cituje BBC hlavního anglického epidemiologa profesora Chrise Whittyho.

Důvodem, proč vědci virus tak pečlivě sledují, je úměra, že mutace, tedy průběžné změny ve stavbě písmen RNA nového koronaviru, je vyšší tam, kde je i vyšší počet případů nákazy. Proto odborníci sledují nakažené osoby v takzvaných „klastrech“, tedy místech, kde se počet nakažených najednou prudce zvýšil. Ani to ale nemusí znamenat, že dochází k nebezpečné mutaci, upozorňuje BBC. Virus mohl zmutovat tak, že se mnohem snadněji šíří, a infikuje tak větší množství lidí. Nová verze viru ale také mohla mít jen „štěstí“ a jednoduše infikovat „správné lidi na správném místě“, píše server.

Podle BBC nový koronavirus s původem v čínském Wu-chanu prodělává přibližně dvě základní mutace měsíčně, od začátku pandemie tak vzniklo přibližně 25 základních mutací viru. Žádná z nich ale prokazatelně nebezpečnější není, zatím tedy ani není důvod upravovat vakcínu proti covidu-19. K tomu by muselo dojít, pokud by u nového koronaivru došlo k výraznější změně, jako je tomu například u chřipky, kde je potřeba pravidelně obnovovat vakcíny.

Reklama

Související témata:

Doporučované