Hlavní obsah

Svátky nabourají boj s covidem-19. Ministr slíbil testy. Řada míst ale neotevře

Foto: Profimedia.cz

Antigenní testování je stejné jako testování pomocí PCR. Výsledek je ale znám do patnácti minut.

Reklama

Některá odběrová centra nebudou testovat o svátcích tak, jak uvedlo Ministerstvo zdravotnictví. Personál si musí odpočinout a soukromým odběrovým centrům se testovat ani nevyplatí.

Článek

Sváteční provoz antigenního testování Ministerstvo zdravotnictví nastavilo jasně. Na Štědrý den a na 2. svátek vánoční, tedy 26. 12., budou odběrová centra testovat pouze 4 hodiny denně. Den po Vánocích a na Nový rok by pak mělo být úplně zavřeno.

Přestože ministerstvo určilo, jak se ve svátečních dnech bude testovat, neznamená to, že to tak plánují i všechna odběrová centra. „Otevírací doba o svátcích je určitě individuální. Myslím si, že u nás většina míst o svátcích odebírat nebude,“ řekla Seznam Zprávám Lucie Drahošová z Polikliniky AGEL, která provozuje několik odběrových míst po celé České republice. Stejně tak s doporučenou otevírací dobou nesouhlasí ani ředitel Medical service Davepo, s. r. o. David Veselý, jehož firma testuje ve Středočeském kraji.

„Ministerstvo si může představovat, co chce. Na druhou stranu u nás i všude jinde pracují jen lidé. My už s tím nepřetržitým provozem jedeme tři čtvrtě roku a já lidi prostě musím pustit domů. U nás určitě bude 24. až 26. zavřeno,“ řekl Seznam Zprávám Veselý.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Provozní doba odběrových center o svátcích podle Ministerstva zdravotnictví.

Soukromým odběrovým centrům se navíc podle Veselého ani nevyplatí mít otevřeno. „Když to mám říct úplně upřímně, ta částka za jeden provedený test je opravdu nízká. Kapacita dvou lidí, co odebírají, je maximálně osm lidí do hodiny. Když si to spočítáte, kolik byste za Štědrý den musela dát lidem a za jeden provedený test dostanete od ministerstva jen 350 korun, což sotva pokryje náklady, tak vyjde jen charita a služba občanům. Až vláda stanoví za jeden test částku tisíc korun, pak tu můžeme být nonstop,“ vysvětluje Veselý.

Testovací kapacita před Vánoci je plná

Na testování se přitom už před svátky téměř nedá objednat, protože kapacity jsou všude plné. Například v Praze už není místo před Vánoci téměř vůbec nikde. Blatného představa o tom, že se lidé půjdou testovat opakovaně, se tak míjí s realitou. Některá centra navíc netestují ani o víkendu.

„Určitě se to liší podle nemocnic i podle lokalit. V Olomouckém kraji máme určitě kapacity vyšší a i termíny jsou volné před Vánoci. V Moravskoslezském kraji je to složitější, tam už jsou většinou termíny po svátcích nebo až v lednu. V Ostravě máme až na leden, stejně tak v Praze,“ řekla Drahošová Seznam Zprávám.

„Volné termíny jsme začali vypisovat ve středu, bylo to ale rychle obsazené,“ dodala. Snaží se ale prý kapacity ještě doplňovat, pokud mají volné zdravotníky, kteří mohou odběry provádět. „Tím, jak se start testování přesunul z pátku na středu, tak nikdo nebyl dostatečně připraven. Rezervační systém jsme spouštěli až někdy v úterý v devět večer a kapacita, která byla, byla do rána pryč,“ potvrdil Veselý.

Rozšíření kapacit nepomáhá

Navyšování kapacit slíbil na pondělní tiskové konferenci Petr Šnajdárek, člen Centrálního řídícího týmu. „Jednotlivá zařízení dostala pokyn na základě rozhodnutí vlády, že mají rozšířit kapacity pro odběry,“ řekl Šnajdárek v pondělí. Kapacity by se tak na některých místech mohly navyšovat. Ale i po navýšení jsou volná místa téměř okamžitě pryč.

„Rezervační systém je tuším do konce roku plně obsazen. Včera jsme zdvojnásobili kapacitu testovacího místa a stejně ten rezervační systém praská ve švech,“ řekl Seznam Zprávám David Veselý.

V jeden čas se většinou může objednat více lidí. Podle Drahošové se dá stihnout otestovat zhruba 5 až 7 lidí během jednoho intervalu a závisí to na počtu personálu a konkrétním místě. Není to tedy tak, že by se během 4 hodin zvládlo otestovat pouze 16 lidí (pokud by intervaly byly patnáctiminutové), ale například pětkrát tolik, tedy 80 lidí.

„Fronta tam určitě není a vše probíhá hladce,“ slibuje Drahošová. Naopak Veselý upozorňuje na jednoltivce, kteří se chodí testovat bez objednání, což může dobu čekání protáhnout. „Nikoho domů samozřejmě neposíláme, snažíme se vyhovět všem, ale je strašná škoda, že se těch testovacích míst nezřídilo víc,“ dodal Veselý.

„My jsme schopni otestovat zhruba 80 až 100 lidí denně a jsme jediní, kdo testují na Praze-západ,“ popisuje Veselý.

Centrální rezervační systém, který by navíc měl ukazovat, jak jsou na tom jednotlivá odběrová místa kapacitně, neodpovídá realitě. V případě odběrového místa Scimed biotechnologies uvádí systém volnou kapacitu na sobotu a neděli. Podle rezervačního systému centra je ale možnost objednat se až na 31. prosince. Nejedná se navíc o jediný případ. Lidé se tak musí „proklikat“ na rezervační systém konkrétního odběrového místa, aby zjistili reálnou kapacitu.

Praktici budou testovat jen své pacienty

Jako pomocná síla při testování by měly fungovat ordinace praktických lékařů a ambulance. O svátcích ale neplánují testovat ani oni. „Jakékoliv zdravotní zařízení, smluvní nesmluvní, se může zaregistrovat, že bude dělat antigenní testy,“ řekla Seznam Zprávám Radka Jirmanová ze sdružení Lékaři pomáhají Česku, u nějž se lékaři registrují.

„Nepředpokládáme, že budou praktici testovat o svátcích. Je to dobrovolné rozhodnutí každého lékaře. Nejedná se o odběrové místo, je to pouze přídavek k jejich činnosti. Bude to spíše podle jejich ordinačních hodin,“ uvedla dále pro Seznam Zprávy Jirmanová.

Podle Jirmanové pak budou praktici testovat především své pacienty a jejich rodinu. „Většinou se registrují stomatologové a zhruba 10 procent z celkového počtu budou praktici,“ řekla Jirmanová Seznam Zprávám.

Reklama

Související témata:

Doporučované