Hlavní obsah

Test na covid je nyní zdarma. Tady je návod, jak postupovat

Foto: Profimedia.cz

Antigenní testování zdarma se blíží. Jak postupovat?

Reklama

Antigenní testování zdarma pro veřejnost odstartuje už ve středu. Seznam Zprávy připravily návod, jak postupovat, pokud máte o test zájem.

Článek

Testování zdarma by mělo trvat od 16. prosince až do 15. ledna 2021. Lidé by ho měli využít, aby zabránili šíření pandemie mezi příbuznými, které budou navštěvovat během svátků. Každý může test absolvovat opakovaně každých pět dní.

„Všichni, co jsou nakaženi, mohou už dva dny před objevením příznaků nakazit další. U někoho se příznaky nemusí ani projevit. Posláním testování je zamezení dalšímu přenášení nákazy,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová na tiskové konferenci v pondělí, podle níž je nejčastější příčinou nákazy právě přenos v rodině.

Odběrová centra by pak měla být otevřena i na Štědrý den po čtyři hodiny a stejně tak na svátek 26. 12. Naopak 25. 12. a 1. 1. 2021 budou odběrová centra zavřená. V pracovní dny a o víkendech pak záleží na nastavení každého odběrového centra.

Seznam Zprávy připravily návod, jak při testování postupovat.

1. Rezervace termínu testování

Prvním a také zásadním krokem je registrace do systému daného odběrového místa. Bez něj nelze antigenní test zdarma podstoupit. Ministerstvo zdravotnictví o víkendu spustilo centrální informační systém, který má podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové usnadnit práci jak občanům, tak i odběrovým místům.

Je tak možné se přes něj zaregistrovat a zarezervovat si termín na nejbližším odběrovém místě. Navíc poskytuje seznam odběrových míst, kde se dá antigenními testy otestovat. Momentálně jich je 168 a jejich počet se podle člena Centrálního řídícího týmu Petra Šnajdárka bude zvyšovat.

Data o kapacitě míst jsou ale neúplná a na většinu míst se přímo přes web ministerstva registrovat nedá. Je potřeba se proklikat na rezervační systém každého odběrového centra a rezervovat si místo přímo tam. Systém je však pro uživatele komplikovaný – často musí projít řadou různých rezervačních systémů, než objeví volné místo. Na některých místech se spuštění rezervací teprve chystá.

„Občané, kteří nemají internet, se mohou objednávat přes své lékaře nebo mohou volat na linku 1221, která to také bude řešit,“ řekl premiér Andrej Babiš.

Lidé mohou na testy chodit i ke svému praktickému lékaři, pokud tuto službu nabízí. Musí ale nejdříve zavolat a objednat se. Mapa lékařů, kteří se zapojili do testování, je zde.

Termíny se už pomalu plní a na některých místech už jsou všechny rozebrané až do Vánoc. „Jednotlivá zařízení dostala pokyn na základě rozhodnutí vlády, že mají rozšířit kapacity pro odběry,“ uvedl Šnajdárek.

2. Co si vzít s sebou?

Člověk si na testování nesmí zapomenout občanský průkaz a kartičku pojištěnce. „Mohou se nechat otestovat všichni občané České republiky, kteří se prokážou zdravotním průkazem pojištěnce,“ sdělila Jarmila Rážová na tiskové konferenci v pátek.

Občanský průkaz doporučují všichni zástupci odběrových míst, které Seznam Zprávy oslovily. „Musí mít s sebou občanku a zdravotní kartičku,“ sdělil Seznam Zprávám Martin Jina z Fakultní nemocnice v Motole.

Podle Aleny Zelenkové z Městské polikliniky Praha by pak měl každý ukázat i potvrzovací e-mail, který obdrží po dokončení rezervace. „Když pak jde člověk na testování, musí mít i ten potvrzovací e-mail, který ukáže,“ uvedla Zelenková. Nutné je také mít respirátor nebo roušku, kterou si pouze na testování sundá a pak opět nasadí.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Kdo se může jít otestovat?

3. Dostavit se na místo včas

Po zarezervování termínu testu se dotyčný dostaví na místo v čase, na který se zaregistroval. Mezi testováním jsou zhruba desetiminutové až patnáctiminutové intervaly. „Ten člověk sem přijde, my ho zapíšeme do systému, pak čeká venku na vyvolání,“ popisuje Jina.

V každém zařízení to ale může fungovat trošku jinak. „Člověk u nás čeká ve frontě, protože testujeme ve stanu,“ řekla Seznam Zprávám Lenka Mokrá z Polikliniky AGEL.

4. Průběh testování

Antigenní testování se provádí stejným způsobem jako PCR test. „Jedná se o výtěr z nosu a ten vzorek se dá do ampulky s roztokem. Ten se pak přenese na kartičku, kde se výsledek vyhodnotí,“ vysvětluje podrobněji Lenka Mokrá.

Po provedení testu většinou dotyčný počká na chodbě nebo mimo místo odběru na výsledek, který může být znám do patnácti, ale i třiceti minut.

5. Výsledek testu a další postup

Pokud test vyjde negativní, je možné odejít domů. Pokud je test pozitivní a dotyčný má příznaky, je rovnou brán jako pozitivně testovaný na covid-19 a nastupuje do karantény.

Pokud ale vyjde antigenní test pozitivní a dotyčný nemá žádné příznaky, ověřuje se výsledek testu ještě PCR testem. „Pokud ty příznaky nemá a ten test se ukáže jako pozitivní, tak poté ihned má PCR testy na tom samém místě, aby měl i ten laboratorní výsledek,“ řekl Jina z Fakultní nemocnice v Motole.

Jsou ale odběrová místa, která provádějí pouze antigenní testování. Na ověřovací PCR test by pak lidé museli jinam. Odběrové centrum by podle nařízení vlády mělo oznámit pozitivní výsledek hygienické stanici, která by měla dotyčného informovat o dalším postupu.

Je ale lepší, aby pozitivně testovaný sám zavolal svému praktickému lékaři nebo příslušné hygienické stanici a informoval ji o svém pozitivním testu. Instruktážní video od ministerstva zdravotnictví pro antigenní testování najdete zde.

Reklama

Doporučované