Hlavní obsah

Výsledek testu do 15 minut? Nikoli v Brně. Čeká se ve frontě a pak i na SMS

Foto: Tomáš Svoboda

Před odběrovými místy se tvoří fronty.

Reklama

„Doposud pracovníci všechny údaje zadávali ručně, což přinášelo zdržení. Aktualizovali jsme systém,“ vysvětlila pro Seznam Zprávy komplikace mluvčí brněnské fakultní nemocnice.

Článek

Rychlé testování na koronavirus čelí v Brně enormnímu zájmu lidí, termíny jsou už rozebrané až do Vánoc. Slibované výsledky do 15 minut však neodpovídají realitě. Podle informací Seznam Zpráv někteří zájemci, kteří se nechali testovat ve FN Brno, čekali na výsledek od včerejška.

O průtazích se přesvědčil i reportér Seznam Zpráv. Antigennímu testu se před areálem bohunické nemocnice podrobil před devátou ráno. Krátce po poledni výsledky stále neznal. Nemocnice původně zaručovala termín do dvou hodin. „Bohužel garantovanou dobu nestíháme. Moc se omlouváme, máme toho hrozně moc. Někteří ještě nemají výsledky ze včerejška,“ uvedl pracovník odběrového místa.

Komplikace potvrdila mluvčí nemocnice Veronika Plachá. „Doposud pracovníci všechny údaje zadávali ručně, což přinášelo zdržení. Aktualizovali jsme systém. Nyní už umí z počítače generovat automatické esemesky,“ vysvětlila mluvčí.

Prodlevu nemocnice vysvětluje i tím, že na rozdíl třeba od praxe v pražské Ústřední vojenské nemocnici nevyhodnocují testy hned na místě.

„Kvůli větší přesnosti a komfortu zaznamenání výsledku je vyhodnocují naše laboratoře. Lidé tak nemusí čekat na výsledek osobně,“ doplnila Plachá. V Praze sice lidé čekají, ale výsledek znají během 15 minut.

Vláda od středy zavedla celostátní rychlotesty zadarmo. Začaly o dva dny dřív, než se původně plánovalo, a na mnoha místech v Česku teprve řeší počáteční komplikace. „Mohli bychom nasadit víc lidí, ale my je momentálně bohužel nemáme,“ dodala Plachá. S administrací vypomáhají hasiči a dobrovolníci.

Anketa

Podařilo se vám najít volný termín, abyste mohl(a) absolvovat antigenní test?
Ano
21,4 %
Ne
19,9 %
Nemám o to zájem, nehledal(a) jsem.
58,7 %
Celkem hlasovalo 8861 čtenářů.

Půl hodiny ve frontě

Před žlutými unimobuňkami se před největší moravskou nemocnicí ráno tvořily fronty. Redaktor se dostal na řadu po půlhodině, přestože rezervační systém objednává na konkrétní termín.

„Není úplně šťastné, že jsou administrátoři schovaní v kukaních. Každý ze zájemců chytá za kliku,“ uvedl Jan, jeden z čekajících, který si nepřál uvést celé jméno.

Foto: Tomáš Svoboda

O rychlotesty ve FN Brno je enormní zájem. V úvodní den tam otestovali téměř 600 zájemců.

Pozitivní zhruba každý desátý, jinde každý čtyřicátý

Výsledek testu má klient dostat esemeskou, podrobnější rozpis e-mailem. „V případě, že je pozitivní, ale bez symptomů, pak je ze stejného stěru proveden v laboratoři i kontrolní PCR test, takže už zájemce nemusí na test znovu,“ uvedla mluvčí.

Největší odběrové místo ve fakultní nemocnici v Bohunicích ve středu otestovalo 556 lidí. „Z toho 51 bylo pozitivních,“ upřesnila Plachá.

Nemocnice také nadále odebírá vzorky indikovaným pacientům pomocí PCR testů. Do stanu v areálu nemocnice lze přijet jen autem. „Volné termíny jsou minimálně dva dny předem, ale najdou se místa i v ten samý den. Včera jsme odebrali 473 PCR vzorků, z toho bylo 157 pozitivních,“ popsala mluvčí.

S antigenním testováním začala také brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. Také tam je plno až do Vánoc. „Denně na antigen testujeme 200 lidí. Včera jich bylo pět pozitivních. Všechny testy vyhodnocují laboratoře. Od soboty bychom rádi na antigenní testování spustili další ambulanci,“ upřesnila mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Zítra se mají na webu objevit nové termíny.

Mluvčí upozornila, že si někteří zájemci pletou PCR a antigenní testování. „Našli se už totiž lidé, kteří se objednali na PCR testy, a pak se dožadovali na místě testů antigenních,“ dodala.

Reklama

Doporučované