Hlavní obsah

Vláda zastaví lety z Británie. Zda zpřísní opatření, rozhodne den před Vánoci

Foto: vlada.cz

Vládu Andreje Babiše čeká debata o dalším zpřísnění protiepidemických omezení.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví v neděli večer oznámilo, že Česko od pondělí zastaví lety z Británie. Šíří se tam nový, nakažlivější kmen viru. Zhoršení situace v Česku a případné zpřísnění domácích opatření avizoval premiér na středu.

Článek

Ústřední krizový štáb se bude rizikem nového kmene koronaviru, který je až o 70 procent nakažlivější, zabývat v pondělí. Jeho závěry se pak bude zabývat i pondělní vláda.

A rychlá opatření se kvůli brtiské mutaci řešila už v neděli.

Šlo především o zavedení povinné karantény pro lidi, kteří přicestují z Velké Británie. Pro Seznam Zprávy to potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Kdo v posledních 14 dnech alespoň 24 hodin pobýval ve Velké Británii a vrací se do Česka, bude muset do karantény a na PCR test. „Pro cestování z Velké Británie již nyní platí vzhledem k vysokému riziku omezení. Od Nového roku bude platit ještě přísnější režim, protože v Británii už nebude systém pro členské státy Evropské unie. S Ministerstvem zdravotnictví budeme ještě zítra jednat, jak předejít rizikům,“ uvedl ministr Petříček.

Aktuálně Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že lidé musí po cestě do Británie, kde strávili alespoň 24 hodin, do domácí karantény. Pak po 5 až 7 dnech má následovat PCR test. Pokud bude negativní, má být karanténa ukončena. Jinak bude trvat deset dní.

V podvečer pak úřad Jana Blatného oznámil, že od pondělí Česká republika zastaví lety z Británie.

„Česká republika, podobně jako řada dalších evropských zemí, od pondělí zastaví lety z Velké Británie. Příslušné opatření bude vydáno během zítřejšího rána,“ uvedlo ministerstvo na Twitteru.

K dalším omezením se schyluje také v Česku.

Rizikový index systému PES je už třetí den na hodnotě 76, což podle parametrů Ministerstva zdravotnictví znamená přechod k nejtvrdším opatřením. Tedy i formální sestup z kategorie 4 do kategorie 5.

Za sobotu přibylo téměř 5300 nových případů, nejvyšší víkendové číslo od začátku listopadu. „Myslím, že to směřuje k přesunutí do pětky. Otázka je, odkdy to máme udělat. O tom bude na vládě debata,“ řekl Seznam Zprávám v sobotu vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Premiér Andrej Babiš (ANO) to v neděli odmítl. V rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že se tím vláda v pondělí zabývat nebude. S návrhem na zpřísnění opatření by podle něj měl přijít ministr zdravotnictví Jan Blatný ve středu.

Blatný (za ANO) se na přímý dotaz redakce jasně nevyjádřil. „Situaci neustále bedlivě sledujeme a jsme připraveni neprodleně reagovat,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Ke zpřísnění opatření vyzval vládu také prezident Miloš Zeman. Podle něj byl systém s pěti pásmy rizik vypracovaný za tichého předpokladu, že se situace ohledně epidemie zlepší. Autoři si uvědomují, že přechod do pátého stupně narazí na odpor veřejnosti. „Vím, že je to nepopulární, ale na druhé straně je to užitečné. Je potřeba mít odvahu a někdy se s názorem veřejnosti rozejít,“ uvedl prezident v televizní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Hlava státu zároveň souhlasí s dalším prodloužením nouzového stavu o třicet dní. Nyní platí do 23. prosince. Rozhodovat o prodloužení bude Sněmovna v úterý.

Vládu k nepopulárním změnám vyzval také imunolog Václav Hořejší. „Je třeba se držet toho, co nám říká protiepidemický systém PES. Přesně nám definuje parametry. Dosáhli jsme pátého stupně, tak je třeba jej vyhlásit,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle něj je třeba jednat co nejdřív. „Protože čím víc budeme otálet, tím rychleji se onemocnění bude šířit a zase se velmi rychle naplní kapacity nemocnic, jak to bylo někdy před čtyřmi týdny, kdy byl vrchol epidemie. Je to jasné jak facka,“ dodal.

Reklama

Doporučované