Hlavní obsah

V Česku začíná třetí vlna. Nový kmen viru situaci zhoršuje, varuje imunolog

Foto: Profimedia.cz

Podle Václava Hořejšího se Česko do několika týdnů vrátí k rekordním číslům nakažených z listopadu. A bude opět hrozit zahlcení nemocnic. (Ilustrační snímek)

Reklama

Nový typ koronaviru zvyšuje reprodukční číslo. Kdyby se dostal do Česka, poskočilo by na 1,6, popisuje přední český imunolog Václav Hořejší.

Článek

„Je třeba co nejdřív zpřísnit opatření na základě pátého stupně protiepidemického systému,“ říká Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Profesor imunologie zároveň v rozhovoru pro Seznam Zprávy mluví o novém kmenu koronaviru, varuje před vánočním setkáváním rodin. Podle něj je Česko na startu další vlny epidemie.

Ve Velké Británii identifikovali nový kmen koronaviru. Co o něm doposud víme?

Předběžná zpráva je znepokojivá. Z těch dosavadních údajů se zdá, že je to mnohem nakažlivější varianta. Už ta současná je o dost infekčnější než chřipka. Výrazně to zhoršuje situaci. Uvidíme, třeba se podaří zabránit tomu, aby se tato forma rozšířila z Británie do zbytku světa. Dobrá zpráva je, že nezpůsobuje těžší průběh onemocnění a nebude vzdorovat očkování.

Říkáte, že nová forma je nakažlivější. Víme už o kolik?

Uvádí se, že je asi o sedmdesát procent nakažlivější. To je hodně. Automaticky to zvyšuje reprodukční číslo asi o 0,4. V současném stavu máme nyní v Česku při těch omezeních číslo 1,2, tak by nová forma bez jiných změn rázem zvýšila číslo na 1,6 - a to je opravdu dost. To by dalo číslo, které jsme tu měli někdy před měsícem na vrcholu epidemie.

Za sobotu přibylo téměř 5300 evidovaných nových případů. Máme tak nejvyšší víkendové číslo od počátku listopadu. Je třeba rychle reagovat přísnějšími opatřeními?

Je třeba se držet toho, co nám říká protiepidemický systém PES. Přesně nám definuje parametry. Dosáhli jsme pátého stupně, tak je třeba jej vyhlásit.

Jak rychle?

Čím dřív, tím líp. Protože čím víc budeme otálet, tím rychleji se onemocnění bude šířit a zase se velmi rychle naplní kapacity nemocnic, jak to bylo někdy před čtyřmi týdny, kdy byl vrchol epidemie. Je to jasné jak facka.

Foto: vlada.cz

Imunolog Hořejší byl letos za svůj přínos vědě oceněn Českou hlavou.

Byl byste pro úplný lockdown?

Záleží, čemu tak říkáte.

Mám na mysli úplný zákaz vycházení, zavření obchodů.

Kdybychom postupovali jako v jarní vlně - i když to rozhodně nebyl úplný lockdown - tak to bude správně. Ale myslím, že netřeba nic vymýšlet. V pátém stupni „psa“ je to všechno jasně definované. Že se už dřív přešlo ze čtvrtého do třetího stupně, sice formálně odpovídalo, ale bohužel se zanedbalo, že situace třetímu stupni odpovídala jen v některých částech republiky. Udělalo se to předčasně. Všichni jsme věděli, že když přijde nějaké rozvolnění při takových číslech, tak se zákonitě situace musí zhoršovat.

Jinými slovy vláda podle vás nepostupuje v posledních týdnech dostatečně razantně?

Formálně postupuje podle systému PES, ale velkou chybou bylo přejít do třetího stupně tak rychle. Do systému by se mělo přidat, že do nižšího stupně přejdeme až tehdy, kdy mu svými parametry bude odpovídat i číselně nejhorší kraj. To se nestalo, a ani to tak nebylo definováno.

Vracíme se v číslech na začátek listopadu. Navíc přicházejí Vánoce, kdy řada lidí bude cestovat. Co očekáváte?

Samozřejmě to bude horší. Jediná naděje je, že se lidé začnou chovat odpovědněji, když uvidí ta čísla a omezí vánoční návštěvy. Co já vím, někteří známí už se těší, jak se sejde velká rodina ve dvaceti lidech, a pak musíme slavit silvestra. Prostě přijde něco, čemu říkám třetí vlna, a za tři neděle tu máme stejný stav jako před měsícem, kdy byly v některých nemocnicích úplně vyčerpané kapacity a pacienty bylo třeba převážet do jiných krajů. Na dvou místech už v krematoriích nestačily chladicí prostory a musely dovézt mobilní jednotky. Pravděpodobně to společnost bere jako přirozenou daň za to, že omezení nejsou tak drastická jako v některých zemích. Do února pravděpodobně budeme mít 20 tisíc mrtvých. Například stát New York ve Spojených státech má počet mrtvých na milion obyvatel víc než dvakrát vyšší než Česko. Asi dojde na názor ekonomicky orientovaných cyniků, co říkají: Jaká škoda. Umře víc starých lidí, aspoň jim nebudeme muset dávat důchod.

Řada lidí je unavených z koronaviru. Lze odhadnout, kdy by se situace mohla zlepšit?

Světlo na konci tunelu je samozřejmě očkování. Vzniká diskuze, jestli bude povinné, nebo dobrovolné. Po internetu se šíří spiklenecké teorie o rizicích a jak budeme očipováni, úplné nesmysly. Je to jediná možnost, kromě toho, že to vzdáme a nemoc nám zničí zdravotnický systém a nebude třeba možné ošetřovat lidi s infarkty. Pokud bude očkování brané jako nějaký zásah do osobních svobod, tak se z toho nedostaneme nikdy, vymře tu několik set tisíc starých lidí a možná s tím většina společnosti bude spokojená.

Reklama

Související témata:

Doporučované