Hlavní obsah

Neradostný trend. I z úplných rodin se stávají „covidoví samoživitelé“ v tísni

Foto: Shutterstock.com

Problém nejen kuchařů a lidí z gastro provozů – kvůli výpadkům příjmu se do finanční tísně dostávají vedle samoživitelů i úplné rodiny. (Ilustrační snímek)

Reklama

Přemýšlet nad tím, jestli si koupit jídlo, nebo zaplatit bydlení, musí v současné krizi stále častěji i úplné rodiny, upozorňují neziskové organizace. Převážně proto, že jeden z rodičů přišel o příjem.

Článek

Zavřené školy a školky zásadně zkomplikovaly život šestičlenné rodině Zemkových v Pardubickém kraji. Otec pracuje, jeho partnerka, které právě končila péče o nejmenší z dětí, se měla do práce vracet. Jenže musí s dětmi zůstat doma i nadále, a zůstala tak bez příjmu.

„Týden před výplatou nám peníze chybí. Půjčím si, tak to řešíme. Je to koloběh pořád dokola,“ přiznává otec Stanislav Zemek. Jeho situace je o to komplikovanější, že se soudí se svojí bývalou ženou o alimenty na děti a zároveň je sám v insolvenci. Celá rodina tak musí vyžít ze zhruba 14 tisíci a s příplatky na děti.

„Jen co děti půjdou do školy a do školky, tak žena bude moct nastoupit do práce,“ doufá ve vyřešení tíživé situace Stanislav.

Zatím se ale dostali do takové tísně, že žádali o potravinovou pomoc Patrona dětí, charitativní projekt založený Nadací Sirius, který rodině pomohl i s pořízením brýlí pro jedno z dětí.

Počet žádostí o pomoc od úplných rodin se u Patrona dětí zvýšil natolik, že už se pro ně vžilo označení „covidoví samoživitelé“. Podle statistik organizace jde převážně o rodiny s nižšími až středními příjmy, které přišly o jeden z příjmů například proto, že šlo o práci na dohodu nebo o živnost. Během pandemie pak tento zdroj obživy vypadl. Ke všemu tyto rodiny bývají zatíženy splátkami různých dluhů.

„Do budoucna očekáváme další žádosti od úplných rodin s dětmi se středním příjmem, které se v tuto dobu ještě nějak drží nad vodou, nicméně kvůli ztrátě příjmu jednoho nebo obou rodičů nebude mít tato rodina v budoucnu na zaplacení svých fixních nákladů, kde velkou část budou hrát například splátky hypoték,“ říká výkonná ředitelka Patrona dětí Edita Mrkousová.

„Rodiny, které žily běžně, ale měly hypotéku nebo dluhy, tak těm se teď stává, že nezvládají platit výdaje jako nájemné,“ říká Iva Kuchyňková, koordinátorka pro sociální oblast v Charitě ČR. Podle ní se trend začal projevovat s podzimem, kdy skončilo takzvané plošné moratorium, díky kterému si mohli lidé odkládat splátky.

Podle Davida Svobody z organizace Amalthea se rodičům, kterým vypadl příjem, hůře hledá nová práce. Ačkoliv se může zdát, že jde o problém zejména rodin s nižšími příjmy, začíná se už týkat i těch rodin, které před pandemií fungovaly bezproblémově.

„Kuchař nebo někdo, kdo byl závislý na provozu restaurací, je v tento moment bez zaměstnání. A náhradní pozici se hledat nedaří,“ potvrzuje i Barbora Počepická, vedoucí přímé práce v obecně prospěšné společnosti Statek Vlčkovice, kde se snaží pomáhat ohroženým rodinám.

Charitativní projekt Nadace Sirius Patron dětí pak registruje trojnásobně větší počet žádostí o pomoc než před krizí. Zatímco dříve šlo o pět tisíc žádostí ročně, od počátku pandemie zaznamenal 14 tisíc žádostí.

Zástupci organizací pak vyzývají, aby rodiny začaly své finanční problémy řešit včas. Zejména pokud mají problémy se splátkami nebo placením bydlení.

Jednou z prvních rad je kontaktovat i Úřad práce. „Pokud mi dávky z úřadu práce nestačí, pak mohu požádat o pomoc neziskové organizace,“ říká výkonná ředitelka Patrona dětí Edita Mrkousová.

Reklama

Doporučované