Hlavní obsah

„Buď respirátory, nebo jídlo.“ Ve frontě na respirátory pro samoživitelky

Foto: Petr Švihel

Klub svobodných matek rozdával ve středu respirátory v pražských Holešovicích. Kdo přišel, ten dostal. Žádný dokument nepožadovali.

Reklama

Zaplatíme vysoké pražské nájmy a už nám nezbývají žádné peníze nazbyt, popisují napjatý rozpočet samoživitelky, které během středy využily bezplatnou pomoc v podobě balíčku s 25 respirátory.

Článek

U schodů vedoucích pod úroveň ulice Dukelských hrdinů v pražských Holešovicích se ve středu po jedné hodině odpoledne nárazově tvoří fronta žen převážně s kočárky. Občas je to matka s jedním dítětem, ale dorazila i žena se čtyřmi.

Ačkoli to na nich na první pohled nelze poznat – ke stanovišti Klubu svobodných matek přicházejí převážně upravené, seriózněji oblečené dámy s rouškami přes ústa i nos –, mají společný problém. Výdaj navíc za povinné respirátory je pro ně přítěží. Jedná se o samoživitelky, kterým po zaplacení nezbytných výdajů mnoho nezbývá.

„Doteď jsme museli vyžít se třemi rouškami,“ říká jedna z žen a výměnou za informace o jméně a adrese dostává do rukou balíček s respirátory.

Od čtvrtka totiž začne platit vládní nařízení, které vyžaduje, aby lidé do exponovaných míst, jako jsou obchody, hromadná doprava nebo nemocnice, nosili nejlépe respirátory, případně chirurgické roušky.

Nařízení tak prakticky zavádí konec bavlněných ústenek, což představuje problém pro řadu lidí, kteří například i vinou pandemie nevychází z penězi. A to právě i samoživitelé. Těm spolek Klub svobodných matek během středy rozdával balíčky s 25 respirátory zdarma, které poskytla společnost BTL Medical Technologies.

Nájem a jídlo

„Kdybych si koupila respirátory, tak nemám na jídlo,“ vysvětluje reportérovi paní Ludmila svoji motivaci, proč si pro bezplatnou ochranu dýchacích cest došla.

Aktuálně řeší, že na ni tlačí učitelka, aby její dcera, která navštěvuje základní školu pro děti s lehčím postižením, chodila do třídy s respirátorem.

„Co jsem koukala, tak nejlevnější respirátory jsou za 15 korun. A to ještě kdovíjaké kvality,“ upozorňuje Ludmila a dodává, že platí za byt 18 tisíc korun a zbytek peněz včetně dávek jí sotva stačí na jídlo.

Obecně jí nošení roušek a respirátorů vadí. Odkazuje se přitom právě na dceru, která mimo jiné trpí i epileptickými záchvaty. „Chápete, že ji nutí to nosit?“ dodává.

Foto: Petr Švihel

Většina žen si pro respirátory přišla, protože po zaplacení nájmu v Praze jim už nezbývají peníze na nic než základní potraviny.

„Dnes jsem si koupila jeden respirátor, abych sem vůbec mohla zajít,“ popisuje Andrea, další matka, která si zašla pro bezplatné respirátory. Vysvětluje, že bývalý manžel příliš nepomáhá a sama má sotva na jídlo a nájem.

Na rozdíl od Ludmily ale Andrea nošení respirátorů obecně podporuje. „Ale jsem pro to. Měli to udělat už dávno, pak by se toto nedělo,“ dodává.

„Kdybych měla volit mezi jídlem a respirátorem, tak raději jídlo, ať se malý nají, i s tím, že bych pak nemohla chodit ven,“ tvrdí další matka, která se představila jako Lenka.

Šest set žádostí za den

Klub svobodných matek chce v tomto týdnu rozdat 20 tisíc respirátorů a dalších 30 tisíc plánují rozdávat ještě příští týden.

„Psalo nám relativně dost rodičů, že se jim to dneska nehodí, tak aby to bylo fér, tak budeme rozdávat i příští týden,“ říká Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek.

Nemíří přitom jenom na pražské samoživitele. Za jeden den od vyhlášení mají také kolem šesti set žádostí od mimopražských matek.

„Těm to pošleme přes Zásilkovnu,“ popisuje ředitelka.

U respirátorů zdarma se přitom rozhodli, že nebudou nastavovat žádné podmínky. „Lidé, co nám volali a psali, tak každá se hned ptala, co má přinést za dokument, čím se má prokázat. Takže mají velkou štábní kulturu. Na druhou stranu jsem pragmatik, a jestli sem přijde někdo, kdo není samoživitel, tak je to na jeho svědomí,“ dodává Pavlousková s tím, že chce respirátory distribuovat co nejrychleji.

Reklama

Doporučované