Hlavní obsah

Paradise Papers poskytují důležité dílky do skládačky jménem IPB nebo Harvardské fondy, říká novinářka

Asi 12 tisíc zveřejněných dokumentů se týká Česka.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Paradise Papers jsou pokračovatelem Panama Papers, jen o něco menší. „Oproti Panama Papers se nový únik informací zaměřuje více na klienty ze Spojených států amerických a nadnárodních firem,” říká novinářka Pavla Holcová.

Článek

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů zveřejnilo nový únik důvěrných dokumentů z daňových rájů. Paradise Papers zahrnují 13,4 milionu dokumentů a jsou tak po Panama Papers druhým největším únikem svého druhu.

„Oproti Panama Papers se nový únik informací zaměřuje více na klienty ze Spojených států amerických a nadnárodních firem, které mají sídlo v daňových rájích a gró jejich podnikání je v USA,” uvedla Pavla Holcová z portálu Investigativa.cz.

Zveřejněné dokumenty ukazují, jak vlivní a bohatí lidé investují obrovské sumy do daňových rájů. „Je to takový vzkaz vládám, že přítomnost v Paradise Papers nebo Panama Papers neznamená kriminální činnost, je to prostě využití legálních cest, jak optimalizovat daně," řekl ve zpravodajském studiu Seznamu reportér Adam Junek.

Výpisy se týkají mimo jiné i soukromého majetku britské královny Alžběty II. nebo dokládají propojení Trumpovy administrativy na Rusko. „Teď se v USA hodně řeší napojení lidí z okolí Donalda Trumpa na Rusko, na kolik by to mohlo zasáhnout do voleb. Různí experti mají za to, že v momentě, kdy někdo uzavírá obchody takového objemu, tak to nejde bez toho, že by o tom ruská vláda věděla a podporovala tento typ byznysu,” dodala Holcová.

Britská média uvádějí, že mnohamilionové výnosy z královnina Lancasterského vévodství byly investovány do fondů na Kajmanských ostrovech a na Bermudách jako součást offshorového portfolia, které nikdy nebylo zveřejněno. Peníze šly prostřednictvím offshorových fondů podle deníku The Guardian i do společnosti BrightHouse, která byla kritizována, že využívá chudých rodin a zranitelných lidí. Vévodství, z něhož královna čerpá své příjmy, v reakci na odhalení uvedlo, že o 12 let trvající investici až do zveřejnění Paradise Papers nevědělo.

V Paradise Papers se objevuje i česká linka. České centrum pro investigativní žurnalistiku uvedlo, že jde asi o 12 060 dokumentů. „Podle toho, co zveřejnilo České centrum pro investigativní žurnalistiku, tak je tam asi 12 tisíc dokumentů, které se týkají Česka a vracejí se k starším případům jako je IPB nebo Harvardské fondy Viktora Koženého. Jsou to důležité dílky do skládačky toho, jak to probíhalo,” doplnil reportér Seznamu.

Většina informací, které stejně jako v případě Panama Papers získaly německé noviny Süddeutsche Zeitung, tentokrát pochází především z právní kanceláře Appleby. Ta už vydala k úniku prohlášení, ve kterém uvádí, že je „spokojená s tím, že neexistuje žádný důkaz jakéhokoliv pochybení”.

Reklama

Doporučované