Hlavní obsah

Jak se má letos volit? Na jednom bodě panuje shoda, jen Klaus ml. brojí

Foto: Profimedia.cz

Václav Klaus ml.

Reklama

Politické strany se dnes sejdou na jednání o podobě voleb letos na podzim. Udělat z celé České republiky jeden obvod jako v eurovolbách a rozdělit hlasy poměrně dle výsledků voleb většina nechce.

Článek

Své první představy si politici řeknou naostro dnes odpoledne u vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), pod jehož rezort vnitra příprava voleb náleží. Měnit volební zákon je potřeba po zásahu Ústavního soudu v minulém týdnu.

Seznam Zprávy se pokusily před jednáním zjistit, na čem jsou strany schopné se již nyní shodnout. A možná to bude znít jako paradox, ale senátní a sněmovní většina dospěla k témuž jako soudci před pěti dny – nyní zavádět jeden volební obvod prakticky nikdo nechce.

Čtrnáct volebních krajů je prioritou Pirátů a STAN i koalice Spolu, má podporu komunistů, vejde se i do podmínek SPD Tomia Okamury.

„Pro nás by bylo ideální osm nebo čtrnáct krajů. Přikláníme se spíše k osmi, ale když bude přepočet velmi poměrný, tak nám 14 nevadí,“ líčil základní východiska SPD Okamura. „Nejdeme do diskuze s jedním volebním obvodem, nic takového jsem nikde neříkal. Já jsem říkal, že jsme ochotní diskutovat jak o jednom volebním obvodu, tak o čtrnácti krajích,“ upřesnil.

Jako snesitelnou alternativu nyní označují čtrnáct krajů i socialisté. Ti v uplynulých dnech opakovaně zdůrazňovali, že nejspravedlivější by bylo pojmout Česko jako jeden volební obvod.

„Jenže toto řešení nemá šanci na schválení. Ale myslím, že 14 krajů s novým – spravedlivějším přepočtem je správná cesta,“ uvedl šéf sněmovní frakce ČSSD Jan Chvojka.

Klaus: Až se dohádají, přijdou

Jediný, kdo se tak dosud veřejně přimluvil za zrušení volebních krajů, je Václav Klaus ml. (Trikolora). Ten Seznam Zprávám řekl, že brojí proti rozdělení republiky na hejtmanství obecně. A kdyby bylo po jeho, zrušil by i Senát a zmenšil Sněmovnu o polovinu.

Klaus Seznam Zprávám řekl, že s Andrejem Babišem na toto téma nejednal. „Máme tři poslance, až se dohádají mezi sebou a bude jim chybět čtyři, pět, šest hlasů, tak teprve za námi přijdou,“ dodal.

Nutno dodat, že zejména Klausově Trikoloře by Česko jako jeden volební obvod vyhovovalo nejlépe. Právě tento systém dává příležitost stranám „jednoho muže“ bez většího zázemí v regionech, což ukázaly loňské krajské volby. Podobně by mohl otevřít cestu do Sněmovní ulice například i nově vznikajícím stranám a hnutím, jako je například Lidé PRO někdejšího vůdce Milionu chvilek Mikuláše Mináře nebo Přísaze někdejšího elitního policisty Roberta Šlachty.

Koalice asi budou potřebovat víc než 5 procent

Dalším bodem, kde panuje většinová shoda, je, že by se kvorum pro koalice mělo znovu odstupňovat, ale již ne tak drasticky. Původní podoba zákona koalice omezovala načítacím kvorem 10, 15 nebo 20 procent pro čtyři a více strany.

Po zásahu Ústavním soudem stačí všem koalicím pět procent, což je ale podle většiny v obou komorách parlamentu málo a hovoří se o návratu před dobu „opoziční smlouvy“, která vysoká kvora do zákona vložila. „Zde je shoda, že se zvýší na 7, 9 a 11 procent,“ říká k tomu šéf Ústavněprávního výboru Sněmovny a expert ODS Marek Benda.

I zde sice některé strany hovoří o variantách – od ponechání pěti procent až po Okamurových 9 a 13 procent pro dvojkoalice a trojkoalice, ale nejde o věc, která by budila emoce.

Otazníkem zůstává, jak se chystá vstoupit do jednání hnutí ANO.

Celé rozhodnutí Ústavního soudu o nutnosti novelizovat volební zákon:

Bonus pro vítěze?

Premiér Andrej Babiš ve svém emotivním projevu krátce po vyhlášení rozhodnutí Ústavního soudu řekl, že přijetí novely do voleb nepovažuje za reálné, nicméně přislíbil, že udělá vše pro to, aby se shoda našla. Otázku na volební kraje ale odbyl s tím, že si musí nechat udělat analýzu.

Později v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že by rád prosadil bonus pro vítěze, jak konkrétně by takový bonus mohl vypadat, však již nerozvedl. Přitom určitý „bonus pro vítěze“ by pravděpodobně prošel sítem nálezu Ústavního soudu, a zcela se mu nebrání ODS nebo Tomio Okamura. Rozhodující jsou detaily, ale ty dosud nikdo z hnutí ANO nepředstavil.

A není to jediné, co zůstává před úterním jednáním politických stran skryté. Seznam Zprávy s otázkami na základní parametry představ hnutí ANO o volebním zákoně oslovily předsedu Sněmovny Radka Vondráčka. „Počkejte si na úterní schůzku předsedů. Do té doby to nemá cenu, každý chce něco jiného,“ uvedl v SMS zprávě. Na opakované dotazy již neodpověděl.

V minulých dnech pak odpovídal na dotazy na jeden volební obvod neurčitě – nepotvrdil ho, ani nevyloučil. Že se o jednom obvodu v ANO hovoří, pak řekl zpravodajskému serveru Info.cz poslanec za ANO Patrik Nacher, jenže v ANO platí, že hlavní slovo zde má právě Andrej Babiš a je nepravděpodobné, že by poslanci s jiným názorem neuposlechli svého „šéfa“.

Reklama

Doporučované