Hlavní obsah

Nový žebříček cen mobilních dat. Češi platí čtyřicetkrát víc než Finové

Srovnání cen mobilních dat v Česku a v Evropě.Video: Aleš Černý, Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Drahá mobilní data přispěla v posledních letech k pádu dvou českých ministrů průmyslu a obchodu. Jak ale ukazuje aktuální srovnání, velmi drahá jsou ve srovnání se zbytkem Evropy stále.

Článek

Mediánová (střední) cena jednoho gigabajtu (GB) dat v tarifech s neomezeným voláním byla v Česku v dubnu 3,9 eura. Tedy v přepočtu rovných sto korun. Vyplývá to z aktuálního vydání studie Digital Fuel Monitor od společnosti Rewheel Research, která bude oficiálně publikovaná v neděli. Seznam Zprávy ji mají k dispozici už nyní.

Česká cena za gigabajt je jedenáctá nejvyšší ze 40 srovnávaných trhů OECD. Je to o třetinu víc, než je střední hodnota na trzích se třemi operátory (2,9 eura za GB) a skoro trojnásobně tolik než medián trhů se čtyřmi operátory (1,4 eura za GB).

Tyto údaje tak zároveň potvrzují předpoklad, že na trzích se čtyřmi operátory je vyšší konkurence, což působí ve prospěch zákazníků na snižování cen telekomunikačních služeb. „Rozdíl střední ceny mezi trhy se třemi a čtyřmi operátory se v dubnu zvýšil na 118 procent. Loni na podzim to bylo 81 procent a před rokem 55 procent,“ uvádí se ve studii. Příkladem může být Itálie, kam vstoupil loni v květnu čtvrtý operátor Illiad s nabídkou 6 eur za 30 gigabajtů. „Italská střední cena za gigabajt spadla meziročně o 87 procent,“ dodává Rewheel Research.

Medián v zemích OECD je 2,2 eura, v Evropské unii potom 1,9 eura. V nejlevnějším Finsku je mediánová hodnota gigabajtu u neomezeného hlasového tarifu 10 centů, tedy v přepočtu asi 2 koruny a necelých šedesát haléřů. Mobilní data jsou tam tak teoreticky přibližně čtyřicetkrát levnější než v Česku.

To je ale spíše teoretický údaj. Neomezené tarify (včetně těch finských) jsou pro potřeby studie uvažovány jako tarify s FUP 500 GB. A to přesto, že takovou spotřebu může uživatel vykázat jen v extrémním případě a v běžné praxi využije řádově méně (v prvním pololetí loňského roku to podle studie společnosti Tefficient bylo ve Finsku okolo 20 GB za měsíc).

Ještě hůře tradičně Česko dopadá v žebříčku, který srovnává, kolik gigabajtů dat lze na daném trhu koupit v tarifu s neomezeným voláním do 30 eur. Ve srovnání 40 zemí OECD se Česko s 3 gigabajty umístilo na 38. příčce, když za ním už zůstaly jen Maďarsko se 2 gigabajty a Řecko, kde podobné tarify nejsou k dostání vůbec. Naopak ve 28 ze 40 sledovaných zemí mají zákazníci možnost si do 30 eur pořídit tarif s 25 a více gigabajty dat.

Loni na jaře bylo Česko v tomto srovnání šesté od konce, na podzim potom čtvrté od konce ze 40 zemí OECD. Operátoři v Jižní Koreji, Maltě a Kanadě totiž svou nabídku zlevnili.

Jak byl vypočítán údaj pro Česko? Ředitel společnosti Rewheel Antonios Drossos pro Seznam Zprávy uvedl, že rozhodným datem pro sestavení žebříčku byl 3. duben. V tu chvíli stálo jedno euro 25,64 koruny a tím pádem 30 eur bylo 769 korun.

Do této ceny se těsně nekvalifikoval tarif Vodafonu Red Naplno 5G, který za 777 korun nabízí dohromady 7 GB (dva bonusové lze aktivovat v aplikaci). O 27 korun dražší než 30eurový limit byl i tarif T-Mobile M, který nabízí 4+2 GB.

Za Česko tak byl do statistiky zahrnut tarif O2 Free Bronzový, který k neomezenému volání a SMS nabízí 3 GB dat za 749 korun. Týden po uzavření žebříčku O2 ke svým tarifům (včetně bronzového) přidalo pro nové zákazníky možnost aktivovat si přes e-shop další dva GB dat.

I kdyby byla pro Česko do žebříčku brána v potaz hodnota 5 či 7 gigabajtů, moc by to nepomohlo. V prvním případě by to znamenalo posun o dvě, ve druhém o čtyři příčky vpřed. I tak by ale rozdíl oproti široké skupině na čele žebříčku byl propastný. V šestnácti ze čtyřiceti sledovaných zemí OECD si lze do 30 eur pořídit tarif s více než 100 gigabajty. Z toho v jedenácti zemích jde přímo o tarif s neomezeným počtem dat.

Jak bylo výše naznačeno, studie počítá s ceníkovými cenami jednotlivých operátorů. Asociace provozovatelů mobilních sítí, která české operátory sdružuje, se dlouhodobě brání tvrzením, že ve skutečnosti jsou data v Česku levnější, protože velká část lidí využívá výhodnější „podpultové nabídky“.

I z nich se už ale stalo politické téma. Naposledy když premiér Andrej Babiš v březnu operátory vyzval, ať mu ukážou „reálné ceny“. S následně obdrženým dokumentem (tedy krátkou prezentací obhajující současné české ceny) premiér podle svých slov spokojen nebyl.

Shodou okolností pár dní předtím publikoval Český telekomunikační úřad předběžnou analýzu velkoobchodního trhu mobilních služeb. Z ní vyplývá, že některý z podpultových tarifů využívalo v roce 2017 celých 31 procent zákazníků. „Výše průměrně poskytované slevy se u jednotlivých operátorů pohybuje od 21,22 procenta do 79,03 procenta,“ uvádí ČTÚ v analýze.

Reklama

Doporučované