Hlavní obsah

Drahá data? Můžete si za ně sami, jste moc na Wi-Fi, vzkázala lidem ministryně. Babiš ji kárá

Výrokům paní ministryně nerozumím a nesouhlasím s nimi. Premiér Andrej Babiš kárá Martu Novákovou (foto).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Předchozí vedení Ministerstva průmyslu posílalo Čechy za levnějšími daty do Polska. To současné radí přestat používat bezdrátové sítě zadarmo a pěkně platit.

Článek

Ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO), s jejíž práci není premiér dlouhodobě spokojený, zavdala svému šéfovi další důvod ke kritice. Andrej Babiš ji v pondělí prostřednictvím serveru iDnes, který je součástí holdingu Agrofert, ostře zkritizoval za slova, jež pronesla na téma, proč mají Češi tak drahá mobilní data.

Nováková v rozhovoru s Českou televizí řekla, že si za to lidé mohou tak nějak sami. Jsou moc na Wi-Fi.

Šlo o odpověď na otázku, proč se podle výsledků aktuálního dTestu za dva roky nezlepšilo na poli mobilních dat skoro nic. „Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: Máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil, tak se nepřipojíte na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější. My potřebujeme změnit to klima v té společnosti také k tomu, aby ta data chtěli lidé používat.”

Proti jejím slovům se ohradil premiér. „Výrokům paní ministryně nerozumím a nesouhlasím s nimi. Myslím si, že to bylo opravdu nešťastné vůči spotřebitelům, vůči našim občanům,“ řekl serveru iDnes Andrej Babiš.

Připomněl, že kabinet sice nemá přímé nástroje a neurčuje ceny mobilních služeb, ale nadále podle něj platí, že musí tlačit na ceny tarifů. Sami operátoři však podle něj musí přijít s levnějšími daty, která pak budou lidé využívat častěji než nyní.

V odborné komunitě se mezitím začalo řešit, proč Nováková kope za zisky operátorů. A že její rada je podobně dobrá, jakou dal před pár roky Lubomír Bokštefl, náměstek exministra průmyslu Jana Mládka. Ten na dotaz, proč v Česku nejsou tarify srovnatelné například s Polskem, napsal: „Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska.”

Bokštefl za svá slova dostal důtku, o pár dní později pak skončil na ministerstvu i se svým šéfem. Jednou z věcí, na něž Jan Mládek doplatil, byla právě novela zákona o elektronických komunikacích. Když tehdejší premiér Bohuslav Sobotka ministra odvolával, vyčetl mu „opakované postoje ministerstva, pokud jde o zlepšení situace spotřebitelů na trhu mobilních služeb“.

Babiš svou ministryni průmyslu kárá opakovaně. „Marta Nováková se stává podobným otloukánkem jako Dan Ťok,“ uvedl v pořadu Reportéři Seznamu politický zpravodaj Václav Dolejší. „Slyšel jsem, jak na jedné z porad u Miloše Zemana o dostavbě jaderných elektráren ji Andrej Babiš okřikl, aby mlčela, že tomu stejně nerozumí. Dočkala se po docela krátké době podobného vděku jako Ťok.“

Rozhovor s Václavem Dolejším o možné personální rošádě na vládě si můžete pustit níže.

Reportéři Seznamu: Andrej Babiš personalista. Padne Dan Ťok, Tomáš Petříček, nebo Marta Nováková?Video: Lukáš Sál

Reklama

Doporučované