Hlavní obsah

Nový Zéland plánuje největší porážku krav ve své historii

Na Novém Zélandu kvůli rozšíření bakterie porazí okolo 130 000 krav.Video: AP

 

Reklama

Nový Zéland od července minulého roku bojuje s bakterií, která kravám způsobuje záněty mléčných žláz, plic či kloubů. Nyní se země rozhodla pro radikální řešení, jež bude stát stovky milionů novozélandských dolarů.

Článek

Nový Zéland plánuje historickou porážku krav. Kvůli nákaze bakterií mycoplasma bovis bude usmrceno 126 tisíc krav ze zasažených farem, a to včetně zdravých kusů, informuje britský server. Podle agentury AP se porážka může týkat dokonce až 150 tisíc krav. Plán na vymýcení bakterie způsobující kravám například zánět mléčných žláz, plic nebo kloubů v pondělí oznámili novozélandští politici a zemědělci.

„Je to těžké rozhodnutí, nikdo nechce vidět masové porážky. V opačném případě ale budeme riskovat rozšíření nákazy napříč našimi stády. Máme skutečnou šanci ji vymýtit a ochránit více než 20 tisíc farem, ale pouze pokud budeme jednat nyní,“ řekla podle zpravodajského serveru The Guardian premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová.

Náklady na zmíněné odstranění nákazy budou dosahovat stovek milionů novozélandských dolarů. Pokud se však plán Nového Zélandu podaří uskutečnit, bude to vůbec poprvé, co nakažená země zcela eliminovala výskyt bakterie mycoplasma bovis. Ačkoliv bakterie není považována za faktor, který ohrožuje bezpečnost jídla, způsobuje farmám ztráty. Některé symptomy nákazy bakterií ovlivňují dojení krav.

Mycoplasma bovis se na Novém Zélandu vůbec poprvé objevila loni v červenci. Od té doby bylo poraženo 26 tisíc krav a nyní se nemoc oficiálně vyskytuje na 37 místech.

Zemědělství je pro novozélandskou ekonomiku zásadní. Země produkuje 3 procenta světového mléka a je vůbec největším vývozcem mléčných produktů. Tamní stáda čítají celkem 6,6 milionu dojnic.

Reklama

Doporučované