Hlavní obsah

Nový Zéland smutní kvůli zcela bílému kivimu

Foto: Profimedia.cz

Samička kiviho hnědého Manukura.

Reklama

Nový Zéland oplakává výjimečný exemplář ptáka kivi. Samička pojmenovaná Manukura měla zcela bílé opeření, které je v přírodě ojedinělé.

Článek

Manukura se vylíhla v květnu 2011 v zajetí se vzácnou genetickou vadou zvanou leucismus. Ta způsobuje částečnou ztrátu zbarvení peří či srsti zvířat, ale barva očí zůstává na rozdíl od jednotlivců, již trpí albinismem, normální.

Zcela bílé ptáče kiviho hnědého se ihned stalo symbolem národního centra pro ochranu přírody Pūkaha na severním ostrově Nového Zélandu. Pták se dočkal svých plyšových hraček, suvenýrů a dostal se i do dětské obrázkové knížky.

Na začátku prosince si místní strážci všimli, že Manukura ubývá na váze. Důvodem bylo neoplodněné vejce, které se samičce nepodařilo snést. Nepomohla ani operace ve specializované klinice a pták po několika týdnech uhynul, napsali na Instagramu chovatelé.

Manukura byla jedním ze tří bílých jedinců, kteří se vylíhli v chovné stanici v letech 2011 a 2012, což způsobilo velký nárůst zájmu o kiviho hnědého. Z trojice dál žije samec Mapuna.

Kivi hnědý žije ve volné přírodě pouze na Novém Zélandu. Patří mezi nelétavé druhy ptáků, je však velmi obratným běžcem. Živí se hlavně červy a larvami hmyzu. V polovině 19. století byly ve volné přírodě miliony jedinců, teď jich je podle odhadů pouze 75 000. Důvodem je kromě jiného to, že je pronásledují a loví nepůvodní lasičky. Kiviové jsou proto přísně chráněni a jejich rozmnožováním se zabývá zmíněná stanice Pūkaha.

Reklama

Související témata:

Doporučované