Hlavní obsah

Nový Zéland vítězí nad koronavirem. Podle premiérky ještě není vyhráno

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Reklama

Nový Zéland se s koronavirem pere statečně. Za poslední den země zaznamenala pouze tři nově nakažené. Výrazně pomalejší šíření infekce je připisováno přísným karanténním opatřením a dodržování sociálního odstupu.

Článek

„Věříme, že striktní a brzké zakročení nám dalo na poražení viru největší šanci,“ uvedla tento týden premiérka Jacinda Ardernová. „A ano, dokázali jsme to, co zvládlo jen velmi málo zemí. Vlnu devastace jsme zastavili,“ dodala

Díky úspěšnému a včasnému zavedení karanténních opatření klesl počet nově nakažených pod dvacet za den. Větší počet nově nakažených měl Nový Zéland naposledy 11. dubna, kdy se zaznamenalo 29 případů nákazy.

Koronavirem se na Novém Zélandu k dnešnímu datu nakazilo 1451 lidí a 16 zemřelo. Za posledních 24 hodin byli zaznamenáni tři nově infikovaní a dvě úmrtí. Nový Zéland patří k zemím s nejmenším počtem případů nákazy na 100 000 obyvatel.

Pětimilionový Nový Zéland vyhlásil koncem března jeden z nejpřísnějších ochranných režimů na světě, včetně uzavření škol a všech podniků s výjimkou supermarketů, lékáren a dalších základních služeb. Země uzavřela hranice a vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti dříve, než zemřel první pacient.

Ardernová: V dodržování opatření nepolevujte

Ardernová v úterý přísná opatření vyhlášená kvůli koronaviru o týden prodloužila. Slíbila ale, že za týden některá z nich uvolní. Dle svých slov si přeje, aby se lidé stále drželi doporučení a setrvávali doma, jak nejvíc to jde.

Ardernová slíbila, že 27. dubna bude mimořádný stav snížen ze čtvrtého na třetí stupeň, což umožní obnovu provozu některých pracovišť. Týkat se to má stavebnictví, části výroby a těžby dřeva. Budou povoleny akce s účastí do deseti lidí jako svatby nebo pohřby.

Původně se čekalo, že vláda začne omezení uvolňovat dříve, nakonec je k takovému postupu však skeptická. „Čím déle ponecháme uzávěru, tím méně pravděpodobné je, že se k ní budeme muset v budoucnu vracet,“ řekla Ardernová.

O uvolnění dalších opatření se podle Ardernové rozhodne 11. května. „Ve srovnání se zbytkem světa se nám podařilo něco neuvěřitelného,“ řekla s tím, že aby se virus nevrátil, je třeba, aby byly i následující kroky správné. Nový Zéland se podle ní musí vyhnout tomu, aby se virus vracel.

Reklama

Související témata:

Doporučované