Hlavní obsah

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení, zemřeli dva lidé

 

Reklama

Otřesy měly sílu 7,8 stupňů Richterovy škály a zasáhly oblast severně od města Christchurch.

Článek

Nový Zéland zasáhlo mimořádně silné zemětřesení, které vyvolalo menší přívalovou vlnu cunami. Otřesy podle americké geologické služby USGS dosáhly síly 7,8 stupně. Premiér John Key uvedl, že zemětřesení si vyžádalo nejméně dva lidské životy. Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by se po zemětřesení na Novém Zélandu některý český občan ocitl v nouzové situaci, řekla ČTK Irena Valentová.

Podle novozélandské policie zemřel jeden člověk při zřícení budovy v přístavu Kaikoura. List New Zealand Herald uvedl, že další člověk zemřel na infarkt. Podle premiéra v současnosti nic nenaznačuje, že by se měl počet obětí zvyšovat.

Video z hlavního města Wellingtonu.

Podle svědků je v místě nejsilnějších otřesů zničeno dálkové elektrické vedení a telefonní linky. Nefungují linky tísňového volání a vypadává internet. Otřesy údajně trvaly několik minut a během hodiny následovala ještě série dalších otřesů o síle více než šesti stupňů.

Hotely ve městě Christchurch byly evakuovány. V hlavním městě Wellingtonu ležícího asi 300 kliometrů od epicentra se rozezněly sirény a mezi lidmi, kteří vybíhali do ulic, vypukla panika.

Nový Zéland leží v oblasti, kde jsou zemětřesení poměrně častá. Poslední zemětřesení postihlo ostrovy v září, kdy mělo sílu 7,1 stupně. Velká katastrofa zasáhla Christchurch v únoru 2011. Otřesy o síle 6,3 stupňů zabily 183 lidí a srovnaly se zemí velkou část města.

Sirény na východním pobřeží Nového Zélandu:

Reklama

Doporučované