Hlavní obsah

Nože, meče i vzduchovky. Britští učitelé zabavují nejen tajná psaníčka

Britské děti nosí do školy zbraně, učitelé jich v aktuálním školním roce zabavili více než tisíc. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Přes tisíc zbraní včetně samurajských mečů zabavili učitelé žákům základních škol v aktuálním školním roce napříč Anglií a Walesem.

Článek

Do konce školního roku zbývá několik týdnů. V Británii už teď sčítají, kolik nebezpečných předmětů objevili učitelé u svých žáků. Vyučující na základních školách v Anglii a Walesu zabavili celkem 1369 zbraní. Jedná se o téměř polovinu menší číslo než v předchozím školním roce. Přesto je nový údaj stále alarmující.

U mladých školáků se objevilo nejméně 26 pistolí, ať už se jednalo o vzduchovky, či imitace střelných zbraní. Mezi nebezpečnými předměty nechybí nože, mačety nebo samurajské meče. Nejméně 47 dětí bylo mladších deseti let, byli mezi nimi dokonce i pětiletí předškoláci, z nichž jeden byl chycen s nožem.

U téměř padesáti případů napadení zbraní útočili školáci na učitele či vychovatele.

Zbraně na školách jsou v Británii problematickým tématem. V roce 2014 ubodal patnáctiletý žák katolické školy v Leedsu svou učitelku, o rok později byl vážně zraněn další učitel.

Britská legislativa v minulosti zvýšila pravomoci učitelů. Ti mohou zasáhnout v případě, že má školák zbraň. Pokud mají podezření, jsou rovněž oprávněni bez souhlasu žáka prohledat jeho osobní věci a případnou zbraň zabavit.

Reklama

Související témata:

Doporučované