Hlavní obsah

Nudíte se? Zahrajte si doma tenis, poradí vám sám Federer

Foto: Profimedia.cz

Roger Federer, jeden z nejlepších tenistů všech dob.

Reklama

Nedobrovolné prázdniny dávají vzniknout aktivitám, u kterých se společně baví tisíce lidí i za dodržení sociálního distancování. Za doprovodu komentáře odborníků na slovo vzatých si můžete v obýváku zahrát třeba tenis.

Článek

Řeč je o profesionálních sportovcích, které se namísto trávení volného času na svých gaučích (či soukromých sportovištích) rozhodli věnovat svým fanouškům, sportovním nadšencům i těm, které v sobě dosud sportovní talent hledat nenapadlo. Do čela odboje proti nudě v karanténě se postavil třeba tenista Roger Federer.

Švýcarská tenisová hvězda už dříve za doprovodu obrovského hlasu lidí sdílela své rady pro amatérské hráče. Tentokrát 38letý Federer oblékl bílý panamský klobouk a předvedl dril na procvičení reflexů, během kterého odrazil za 59 sekund míček od zdi více než 200krát. Do hodiny mělo video přes milion zhlédnutí a 1300 odpovědí.

Jeho tip na efektivní domácí trénink vyzkoušel a svůj pokus zaznamenal například fotbalista Realu Madrid Toni Kroos, elitní americká lyžařka Mikaela Shiffrinová, herec Hugh Jackman či Federerův tenisový kolega Novak Djokovič.

Z původního formátu tenisových rad a tipů se tak vyklubala výzva, která si vysloužila vlastní hashtag „tennisathome“ či „FedererChallenge“. Staří i čerství nadšenci tak na Federerovu výzvu vzali raketu do ruky a zaplavili sociální sítě nejrůznějšími formami tenisových tréninků. A Federer zašel také o krok dál – na některé příspěvky reaguje s osobními radami. „Nezakláněj se, zpevni zápěstí. A pokračuj ve skvělé práci,“ napsal Federer pod jedno z videí.

Vynalézavost a domácí nuda ale nezná mezí a Federerova výzva díky těm, kteří ji přijali, povýšila na další level.

Dvojice dívek z italské Ligurie tak natočila tenisový přátelák na střeše svých domovů. Jejich video se o víkendu stalo hitem.

Výzvu bez výmluv přijali i sportovci s hendikepem.

Díky tomuto nadšenci se nemusí vymlouvat ani ti, kteří mají doma namísto vhodné úpravy povrchu zdi netolerantní sousedy. Jak radí jeden z účastníků výzvy – stačí matrace.

Po svém oblíbeném sportu a svěřencích teskní i mnozí trenéři. Někteří dokázali, že i z nedobrovolné rodičovské koronadovolené se dá vytěžit maximum.

A v některých případech ani výzva Rogera Federera s jednou raketou není dostatečně velká…

Tenisté pomáhají nejen pohybem. Novak Djokovič na pomoc italskému Bergamu zaslal obnos peněz na nákup ventilátoru a zdravotnického vybavení. Ředitel místního zdravotního ústavu pomoc tenisty okomentoval slovy: „Nikdy jsme nečekali, že na našem bankovním účtu uvidíme dar od takto prestižní osoby. Když jsem mezi dárci uviděl jméno nejlepšího tenisty na světě… hrozně mě to dojalo.“ Nadace Djokovičovy manželky zase nedávno věnovala milion eur na pomoc nemocnicím v Srbsku.

Reklama

Doporučované