Hlavní obsah

Nutí nás koupit Sputnik, říká Babiš po roztržce o vakcíny

Foto: vláda.cz

Premiér Babiš reagoval na jednání o vakcínách tak, že EU Česko nepřímo nutí nakoupit ruský Sputnik.

Reklama

Podle prestižního bruselského deníku Politico utrpěl český premiér Andrej Babiš (ANO) „ostudnou porážku“ v taktické hře o deset milionů vakcín Pfizer. Ty si v těchto týdnech rozdělují členské země.

Článek

Česko v reálných počtech dostane z EU 70 tisíc extra očkovacích látek, z Bruselu si ale mohlo podle diplomatických informací odvézt dvojnásobek.

Zatímco minulý týden o nejcitlivějším tématu dneška jednali premiéři a prezidenti členských zemí EU, včera to byli „pouze“ jejich velvyslanci. A je z toho v podstatě unijní roztržka. Podle Babišova vyjádření pro Seznam Zprávy může vést k tomu, že česká vláda přehodnotí postoj k ruské vakcíně Sputnik V.

Babiš zatím i přes tlak prezidenta Miloše Zemana zastával postoj, že se Sputnikem je třeba počkat na schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA).

„Nedivím se, že rakouský kancléř Sebastian Kurz říká, že si koupí milion Sputniků a že Slováci už si koupili dva miliony Sputniků. My jsme naopak řekli, že chceme hlavně vakcíny, které jsou schválené. Ale teď nás dostávají do pozice, kde na jedné straně se říká, že je solidarita, ale když se to má ukázat, tak to neplatí,“ tvrdí Babiš. Na přímou otázku Seznam Zpráv, zda stávající situace může vládu přiblížit k reálným jednáním o objednávce ruské vakcíny ještě bez certifikací EMA, premiér odpověděl: „Nepřímo nás k tomu nutí.“

Právě s Kurzem a také slovinským premiérem Janezem Janšou Babiš vytvořil koalici v těchto vakcínových jednáních. Kurz před časem vystoupil proti údajně nespravedlivému rozdělování očkovacích látek v EU a postavil se za převážně „nové“ unijní země, tedy ty z bývalého východního bloku.

Kurz už v reakci na aktuální dění oznámil, že Rakousko poskytne České republice 30 tisíc dávek vakcín proti covidu-19. „Bilaterálně podpoříme Českou republiku a pokládáme za velmi přínosné, že jsme slyšeli od některých dalších evropských zemí, že se chystají udělat to samé,“ řekl Kurz.

Podrobnosti v této zprávě:

Česko nejčastěji v unijních jednáních spoléhá na své partnery z Visegrádské čtyřky, ale například Maďarsko se již před časem vydalo svou cestou a očkuje i vakcínami Sputnik a čínskou látkou Sinopharm.

Co se vlastně ve čtvrtek v Bruselu stalo?

Představitelé sedmadvacítky na úrovni velvyslanců jednali o tom, jak si rozdělit deset milionů dávek vakcín Pfizer. Dohoda nyní je, že se rozdělí na základě standardního unijního mechanismu – tedy podle počtu obyvatel členských zemí. Ale devatenáct zemí se části své dodávky vzdá ve prospěch států, které jsou nejsilněji postižené třetí vlnou pandemie a také mají k dispozici – z řady důvodů – nejméně vakcín. Přestože Česko dlouhodobě má tragickou pandemickou bilanci a patří k zemím s největším poměrným počtem obětí, na seznamu těchto zemí není.

Bulharsko ale díky tomuto solidárnímu mechanismu dostane 1,1 milionu vakcín, Chorvatsko 680 tisíc vakcín, Slovensko 600 tisíc vakcín, Lotyšsko 376 tisíc vakcín a Estonsko 41 tisíc vakcín. Česko si z jednání odváží 70 tisíc dávek, ale mohli mít podle deníku Politico nějakých 140 tisíc dávek.

Podle The Financial Times rakouský kancléř Kurz doslova naštval ostatní státy hrozbou, že zablokuje jinou, plánovanou dodávku 100 milionů vakcín Pfizer, pokud teď se svými spojenci nedostanou větší podíl z desetimilionového balíku extra vakcín. S touto vysokou hrou ale Kurz neuspěl – a nakonec nebyl, následovanými svými nejvěrnějšími, tedy Prahou a Lublaní, do solidární vakcínové dohody zahrnut.

Proti postupu premiéra se v pátek ohradili jeho partneři ve vládě za ČSSD. Předseda strany a vicepremiér Jan Hamáček i ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedli, že premiér vyjednával sám bez porady s vládou, a nese tak za výsledek jednání odpovědnost.

„Pan premiér chtěl o všem jednat sám, strategii s nikým nekonzultoval, výsledky nám neoznámil. Takže teď musí také sám převzít zodpovědnost a omluvit se těm, kdo budou na vakcíny čekat zase o něco déle,“ uvedl na Twitteru Petříček.

Premiéra také silně kritizovala opozice. „V přímém přenosu sledujeme jeho (Babišovu) neschopnost vyjednávat na evropské úrovni. Pokud by byl solidární k ostatním státům, dovedl lépe komunikovat a naslouchat, byli by i ostatní solidární k nám,“ uvedla pro ČTK například místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Babišovu partii po boku Kurze kritizuje i ODS, která má jindy k rakouskému kancléři blízko. „Nejdříve Babišova vláda objednala o 5 milionů vakcín míň, než mohla. Pak se přilípla k rakouskému kancléři, který to zkoušel narovnat. A teď Babiš díky svým ‚vyjednávacím schopnostem‘ přišel o 70 tisíc dávek. Řídí stát jako firmu směřující k bankrotu,“ míní europoslanec Alexandr Vondra.

V přiloženém textu najdete, co o diplomatickém selhání soudí evropský tisk:

Reklama

Doporučované