Hlavní obsah

O Češích prohlásil, že se nakonec vždycky po... Dostihne Topolánka jeho minulost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Zeman? To je minulé století, hodnotí svého rivala Mirek Topolánek.

 

Řadu voličů odrazuje kontroverzní minulostí. Kromě Zemana jsem ale jediný kandidát s politickou zkušeností, říká o sobě rád Mirek Topolánek.

Článek

Do souboje o Hrad vpadl na poslední chvíli. Kandidaturu Mirek Topolánek (61) ohlásil v listopadu, dva dny před koncem lhůty pro podání přihlášky. A hned nato ho šéf ANO Andrej Babiš označil za „nejzkorumpovanějšího premiéra v historii“. Topolánek zase Babiše ostře kritizuje za propojování politiky s byznysem.

Topolánek byl kdysi proti přímé volbě prezidenta, a přestože teď sám kandiduje, postoj nezměnil. „Proti přímé volbě jsem dodnes. Do systému vnesla prvek, který s tím zamával,“ říká ve Výzvě.

Podobně jako prezident Zeman i Topolánek přiznal, že trpí cukrovkou. Zeman už prý ale podle něj nebude schopný vykonávat případný další pětiletý mandát.

Klausova podpora

Předsedou ODS se stal v roce 2002, když nahradil po prohraných volbách Václava Klause. Když v roce 2009 vyslovila Sněmovna Topolánkově vládě nedůvěru, prohlásil, že se na Pražském Hradě slavilo „dlouho do noci“. Teď ale Klaus Topolánka a s ním dosavadního prezidenta označil za jediné dva kandidáty, kteří na rozdíl od ostatních nejsou „Marťani“.

Toho, že v prezidentské volbě v letech 2003 a 2008 podporoval Václava Klause, dodnes Topolánek nelituje. „Musel jsem to v roce 2003 udělat, protože jinak by to byl ručník v ringu. V roce 2008 jsem říkal, že když to neudělám, končíme (jako vláda, pozn. red.) zítra, když to udělám, skončíme za rok,“ vzpomíná expremiér.

Topolánek také dodnes sklízí kritiku za své kontakty s lobbisty nebo podnikateli. A nikdy neměl daleko k ostrým vyjádřením. Kdysi ještě jako premiér mimo jiné prohlásil, že se Češi, když dojde na lámání chleba, nakonec vždycky „podělají“.

„Češi jsou pracovití a spořiví, ale jsou hodně provinciální. Často nevidí na druhý dvorek,“ říká teď Topolánek ke svému někdejšímu výroku.

Cítí se zodpovědný za nespokojenost Čechů s politiky? Jaká byla jeho největší politická chyba? Změnil se muž, který kdysi opozičním poslancům ukázal zvednutý prostředníček? A koho by si přivedl na Hrad jako poradce? Sledujte Výzvu Jindřicha Šídla v úvodním videu.

Web Mirka Topolánka: http://www.mirekprezident.cz/

Na transparentní účet se můžete podívat zde.

Doporučované