Hlavní obsah

O kolik zchudli britští miliardáři a kdo z nich sáhl po státní pomoci?

Foto: Profimedia.cz

Nejbohatší člověk žijící ve Velké Británii, sir James Dyson.

Reklama

54 miliard liber, v přepočtu 1,7 bilionu korun. Právě takovou „díru“ už koronakrize vyhlodala u nejbohatších lidí v Británii. Někteří miliardáři neváhali a schovali se pod deštník státní pomoci.

Článek

Od finanční krize v roce 2009 smetánka ve Spojeném království takové „odlehčení“ své kapse nezažila. Podle nedělníku Sunday Times, který už 32 let vydává svůj žebříček librových boháčů, odepsali někteří jedinci až 6 miliard.

Často pohádkově bohatí obyvatelé Velké Británie se přesto neštítí požádat v době koronakrize o pomoc stát. Sir Jim Ratcliffe, plachý chemik z nuzných poměrů, který se vyšvihnul na šéfa a majitele chemického gigantu INEOS, poslal na státní podporu většinu personálu svého hotelového řetězce. Aby toho nebylo málo, majitel cyklistické stáje Team INEOS (dříve Team Sky) a fotbalového klubu FC Lausanne žádá podle Sunday Times o nouzovou půjčku pro společnost Petroineos, což je společný podnik s čínskou státní firmou PetroChina.

Top 10 nejbohatších obyvatel Spojeného království podle Sunday Times

1. Sir James Dyson s rodinou, odhadovaný majetek po první fázi koronakarize 16,2 miliardy liber

2.-3. Bratři Hindujové s rodinami, 16 miliard liber (v roce 2019 to bylo 22 miliard)

2.-3. David a Simon Reubenovi, rovněž 16 miliard liber

4. Sir Leonard Blavatnik, 15,781 miliardy liber

5. Sir Jim Ratcliffe, 12,15 miliardy liber

6. Kirsten a John Rausingovi, 12,1 miliardy liber

7. Ališer Burchanovič Usmanov, 11,68 miliardy liber

8. Guy, George a Galen Jr. Westonovi s rodinami, 10,53 miliardy liber

9. Charlene de Carvalho-Heinekenová a Michel de Carvalho, 10,3 miliardy liber

10. Vévoda z Westminsteru a rodina Grosvenorových, 10,295 miliardy liber

Ratcliffe patří spolu s indickými bratry Hindujovými a ocelovým magnátem Lakšmím Mittalem mezi největší poražené. Zakladatel Jet2Holidays Philip Meeson se už těšil, že své jméno najde poprvé na seznamu miliardářů. Ovšem hodnota jeho akcií ztratila plných 700 milionů liber, a tak se jeho majetek smrsknul na „pouhých“ 342 milionů liber.

Autoři prestižního žebříčku počítali s tím, že letošní vydání „Sunday Times Rich List“ bude výčtem dosud největšího nakumulovaného bohatství a že se počet librových miliardářů dál rozroste. Jenže covid-19 situaci zcela změnil. Prudký propad na burzách a kolaps hospodářské výroby dopadly tvrdě i na ty nejbohatší.

První desítka pořadí z roku 2019 přišla jen od začátku března o 15 miliard liber. Počet miliardářů klesl o 4 na číslo 147. Celkové bohatství, které autoři žebříčku spočítali, pak představuje 743 miliard liber, což je o 29 miliard méně než v loňském roce.

Krize kolem šíření nového typu koronaviru přeházela i samotné pořadí boháčů, kteří jako své bydliště uvádějí Spojené království, což ještě neznamená, že oni sami a jejich firmy také v zemi platí daně. Pandemie katapultovala na 1. místo podporovatele brexitu sira Jamese Dysona.

Jeho jmění se oproti loňsku rozrostlo o 3,6 miliardy liber, což znamenalo výrazné vylepšení dosud 5. místa v žebříčku bohatých. Ani inovátor Dyson, jehož firma vyrábí proslulé vysavače nebo vysoušeče rukou, se ale nevyhnul neúspěchu. Jak se přímo ve své vývojové laboratoři svěřil Sunday Times, musel „skrečovat“ projekt vývoje nového elektromobilu, do něhož osobně investoval 500 milionů liber.

Reklama

Doporučované