Hlavní obsah

Královna řekla „ano“. Krizový summit rozhodl ve prospěch Harryho a Meghan

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry s manželkou Meghan minulý týden oznámili, že chtějí opustit přední pozice britské královské rodiny.

Reklama

aktualizováno •

Princ Harry a jeho choť Meghan dostali zelenou. Britská královna, Harryho babička, vyjádřila podporu jejich plánu vzdát se přední pozice v královské rodině. Podle britské BBC by ale Alžběta II. upřednostnila, kdyby tak neučinili. Stalo se tak na jednání „krizového štábu“ ve složení královna, princ Charles a jeho synové William a Harry za zdmi panství Sandringham.

Článek

„Sandringhamského summitu” se možná zúčastnila i vévodkyně Meghan – očekávalo se, že se připojí přes telemost z Kanady. Na severu Ameriky strávila většinu posledních týdnů včetně Vánoc a právě tam míří příští kroky královského páru. Svůj život chtějí rozprostřít mezi Kanadu a Británii.

Kolem schůzky panovala napjatá atmosféra. Britská královna ji svolala s tím, že budoucnost Harryho, Meghan a jejich osmiměsíčního syna Archieho je potřeba vyřešit v řádu několika dnů, ne týdnů. Členové královské rodiny včetně vládkyně uvedli, že jim bezprecedentní rozhodnutí ublížilo a zklamalo je, nicméně ho akceptují.

„Moje rodina a já naprosto podporujeme touhu Harryho a Meghan vybudovat si nový život jakožto mladá rodina. Ačkoli bychom preferovali, kdyby zůstali plnohodnotnými funkčními členy královské rodiny, respektujeme a chápeme jejich přání žít jako rodina nezávisleji a při tom zůstat váženou součástí mojí rodiny,“ uvedla královna po schůzce.

Princ se s babičkou Alžbětou II. setkal prvně od chvíle, kdy s Meghan oznámili, že podají „výpověď”. Mluvit s ní chtěl už v minulém týdnu, královnino okolí to ale nedovolilo – obávalo se, že vládkyni její oblíbený vnuk nějakým způsobem obměkčí.

Neshody v královské rodině?

Zatímco se královská rodina snaží vyřešit komplikovanou situaci, britská média začala pátrat po důvodech páru k odchodu. Podle zdroje listu The Times přímo z Buckinghamského paláce Harrymu s Meghan připadalo, že je královské povinnosti svazují. A že jim bylo po dva roky stále dáváno najevo, „kde je jejich místo”.

A podíl na plánovaném odchodu mají možná i neshody přímo v rodině. Dojít k nim mělo mezi Harrym a Williamem. Starší bratr i jeho manželka Kate měli k nové člence rodiny Meghan přistupovat chladně a jeden ze zdrojů The Times také uvedl, že ze strany prince Williama došlo i k šikaně. První trhliny ve vztahu urozených bratrů měly přijít už před svatbou Harryho a Meghan. Podle Harryho William jeho vztah s Meghan od počátků dostatečně nepodporoval.

Vztah obou princů se podle The Times ještě nezlepšil, což mělo mít (více či méně) za následek rozhodnutí Harryho a Meghan se z popředí královské rodiny stáhnout a rozdělit svůj život mezi Velkou Británii a Severní Ameriku. Jiné zdroje blízké Harrymu i vévodovi z Cambridge tuto verzi ale silně zpochybnily.

V pondělí pak toto tvrzení popřeli i sami bratři. „Navzdory jasným popřením dnes jedny britské noviny otiskly zprávu spekulující o vztahu mezi vévodou a vévodkyní ze Sussexu a vévodou z Cambridge. Pro bratry, kteří tak silně dbají na věci spjaté s duševním zdravím, je používání štvavého jazyka tímto způsobem urážlivé a potenciálně škodlivé,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Podívejte se, jak je to s následnictvím v britské monarchii.

Peníze od Charlese ano, od státu ne

Témat, které „krizový štáb” musel v Sandringhamu řešit, bylo hned několik. Šlo zejména financí – královský pár mimo jiné oznámil, že chce být v tomto ohledu nezávislý. Plánuje se vzdát finančního toku ze státního suverénního fondu, kterým vláda podporuje členy britské monarchie v naplňování jejich povinností. Podle páru pokrývá zhruba pět procent nákladů na zaměstnance.

Ze stejného fondu proudí i finance zastřešující oficiální zahraniční cesty, což by se měnit nemělo. Naopak soukromé cestování si údajně Harry s Meghan hradí sami už teď. Podle BBC ale naopak počítají s penězi, které jim poskytuje princ Charles a jeho „firma”, hrabství Cornwall. Princ z Walesu se na to ale netváří – dotovat hodlá pár podle toho, jaké královské povinnosti bude zastávat.

Otázkou nicméně zůstává, jakým způsobem si chtějí vydělávat. Tradičně členové královské rodiny nemají finančně ohodnocenou práci, mimo jiné kvůli tomu, že by mohlo jít v případě komerce o střet zájmů. Je třeba však dodat, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu už něco našetřeno mají, podle odhadů se hodnota jejich jmění pohybuje kolem 10 až 15 milionů liber, což je zhruba 400 milionů korun.

Ať už bude výsledek krizového jednání jakýkoliv, princ Harry podle The Times nechce zpřetrhat své vazby na Buckinghamský palác. „Je pod velkým tlakem. Je to smutné. Miluje královnu, miluje tuto zemi. Miluje i všechny své vojenské záležitosti,” uvedl zdroj blízký páru. „Myslím, že by mu upřímně zlomilo srdce, kdyby nadobro odešel. A nemyslím, že to je přesně to, co by chtěl, stál by podle mě spíš o nějaký kompromis,” dodal.

Reklama

Doporučované