Hlavní obsah

O peníze z ministerstva kultury usiluje na Vysočině 13 movitých památek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

O peníze z ministerského programu na záchranu movitých kulturních památek se bude na Vysočině ucházet 13 památek, doporučil je Národní památkový ústav v Telči. Pro celý kraj je v programu vyčleněno okolo dvou milionů korun.

Článek

„Naše pracoviště každoročně doporučuje vlastníkům památek se výše uvedeného programu zúčastnit a nabízí účinnou pomoc s vypracováním žádostí. Přínosem je také to, že v rámci větších obnov lze poskytnutí finančních prostředků etapizovat, tedy žádat vícekrát, obvykle po ročních etapách, z tohoto programu na restaurování. Tato možnost je obvykle využívána při finančně náročných obnovách varhanních skříní,“ řekl Petr Severa z telčského pracoviště NPÚ, který je koordinátorem programu a členem komise ministerstva kultury.

Program je určen pro vlastníky movitých kulturních památek. Peníze z něj jsou na významná výtvarná či uměleckořemeslná díla ve veřejně přístupných objektech. Nejčastěji to je vybavení kostelů. Příspěvky pro restaurování jednotlivých movitých památek se pohybují přibližně od 100 tisíc korun až po několik set tisíc korun.

V letošním roce se s přispěním dotací opravovaly hlavní nebo boční oltáře osmi kostelů na Vysočině včetně kostela Narození svatého Jana Křtitele v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Kostel se postupně opravuje od roku 2016. Na restaurování hlavního oltáře, kde jsou podle ministerstva kultury celkové náklady vyčísleny na asi 2,6 milionu korun, získává farnost dotace opakovaně od roku 2018.

V uplynulých pěti letech získali majitelé památek na Vysočině z ministerského program nejvíc peněz v roce 2019, bylo to asi 2,5 milionu. Nejnižší byla podpora v roce 2016, kdy šlo na movité památky asi o milion méně.

Reklama

Související témata:

Doporučované