Hlavní obsah

O tendru na Dukovany bude jednat Bezpečnostní rada státu

Foto: Shutterstock

Elektrárna Dukovany.

Reklama

Politici svádí souboj o to, zda do strategického jaderného tendru za mnoho miliard pustit ruské a čínské státní firmy.

Článek

Česká politika se momentálně – vedle kovidové krize – točí kolem plánovaného tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Bitva o případné vyloučení ruských a čínských státních zájemců se v těchto dnech odehrává v parlamentu.

Citlivými mezinárodními souvislostmi se bude podle informací Seznam Zpráv v pondělí zabývat i Bezpečnostní rada státu.

Té předsedá premiér Andrej Babiš (ANO). „Tématem bezpečnostní rady státu bude posouzení bezpečnostních rizik spojených s dostavbou jaderných bloků v Dukovanech,“ potvrdila pro Seznam Zprávy mluvčí vlády Jana Adamcová.

Co na to Babiš

Rady se účastní vybraní ministři. „Na pondělí ráno byla svolána schůze Bezpečnostní rady státu a pravděpodobně se tam bude řešit tematika jádra,“ uvedl také pro Seznam Zprávy ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Klíčovým bodem programu tak bude zpráva expertů z ministerstev zahraničí a vnitra i tajných služeb, kteří vládě doporučují z tendru vynechat autoritářské země. A zásadní bude, jak se ke zprávě a jejímu doporučení postaví právě premiér Andrej Babiš. Vláda na doporučení Bezpečnostní rady státu může v tuto chvíli ještě podmínky vypsání tendru ovlivnit.

„Pokud to myslí s touhle zemí dobře, měla by Bezpečnostní rada státu doporučit vládě, aby rozhodla, že ruské a čínské firmy nebudou vůbec do tendru připuštěny,“ řekl Seznam Zprávám bývalý diplomat Petr Kolář, který patří k širšímu okruhu expertů, s nimiž zahraniční a bezpečnostní otázky premiér neformálně konzultuje.

Vyostření situace kolem Dukovan v posledních dnech má snadné vysvětlení. Tendr na nové bloky má ČEZ vypsat už v řádu týdnů, v prosinci.

„Za optimální a jediný skutečně bezpečný postup pro zajištění bezpečnostních zájmů státu v souladu s dokumenty schválenými vládou považuje pracovní skupina neoslovit v tendru uchazeče identifikované ve vládních dokumentech jako rizikové. Tento postup pracovní skupina doporučuje,“ citoval zprávu úřadů ve čtvrtek server iRozhlas.cz.

Přijde i Koudelka

Radě předsedá premiér, účastní se jí vybraní ministři a zástupci bezpečnostních složek státu. Účast ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky na pondělním jednání potvrdil Seznam Zprávám mluvčí kontrarozvědky Ladislav Štícha. Právě BIS minulý týden v podobném duchu, byť nepřímo před účastí státních společností z autoritářských zemí varovala i veřejně.

Bezpečnostní rady státu se může účastnit i prezident, který už v minulosti řekl, že by i v Dukovanech uvítal Rosatom, podobně jako v maďarské jaderné elektrárně Paks.

„Prezident republiky má právo účastnit se schůzí Bezpečnostní rady státu, vyžadovat od ní a jejích členů zprávy a projednávat s ní nebo jejími členy otázky, které patří do jejich působnosti,“ stojí na webu Úřadu vlády k účasti prezidenta v obecné rovině. Jednání ale podle všeho proběhne bez osobní účasti Zemana.

„Přítomen bývá v zásadě zástupce Kanceláře prezidenta republiky,“ sdělil nekonkrétně mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Reklama

Doporučované