Hlavní obsah

Zástupci tajných služeb a ministerstev zkritizovali tendr na Dukovany

Foto: ČEZ

Podle pracovní skupiny je proto nutné postupovat preventivně a rizikové uchazeče do tendru nezvat.

Reklama

Tajné služby a Ministerstvo vnitra a zahraničí zkritizovaly návrh zadávací dokumentace na tendr ke stavbě nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany. Podle nich nezohledňuje bezpečnostní zájmy státu.

Článek

Tendr ke stavbě nových bloků Jaderné elektrárny Dukovany má společnost ČEZ vypsat už na konci letošního roku. Zadávací dokumentaci k tendru připomínkovala pracovní skupina složená ze zástupců tajných služeb, Ministerstva zahraničí a vnitra.

Ti v sedmnáctistránkových připomínkách, které získal server iRozhlas, apelují především na to, aby byly více zohledněny bezpečnostní zájmy státu, a doporučují v tendru neoslovovat rizikové uchazeče.

„Za optimální a jediný skutečně bezpečný postup pro zajištění bezpečnostních zájmů státu v souladu s dokumenty schválenými vládou považuje pracovní skupina neoslovit v tendru uchazeče identifikované ve vládních dokumentech jako rizikové. Tento postup pracovní skupina doporučuje,“ stojí v připomínkách.

V připomínkách se sice nepíše, které konkrétní státy jsou rizikové, ale dokument nepřímo odkazuje na květnové usnesení vlády. V tom vláda Andreje Babiše schválila v režimu Tajné bezpečnostní pravidla pro výběr dodavatele. A podle Deníku N vláda označila jako strategické riziko, pokud by se na tendru podílely firmy z Ruska a Číny.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček opakovaně připomíná, že vyřadit z tendru případného nebezpečného uchazeče lze až po ukončení výběrového řízení, a to na základě rozhodnutí vlády. Další možností je odstoupit kvůli bezpečnostním důvodům z již uzavřeného kontraktu.

Podle expertů, kteří zadávací dokumentaci připomínkovali, je tento přístup až krajní možnost, a proto je důležité postupovat preventivně a rizikové uchazeče do tendru nezvat.

Pracovní skupina si také stěžovala, že na vypracování připomínek měla velmi krátkou dobu. „Na posouzení celé dokumentace z bezpečnostního hlediska bylo extrémně málo času,“ píší experti. „Je třeba počítat, že v dokumentu mohou být skryté problémy ovlivňující bezpečnost, které nebylo možné v takto krátkém čase identifikovat,“ stojí v připomínkách.

ČEZ nechtěl dokument blíže komentovat. Podle mluvčího společnosti Ladislava Kříže stále platí, že tendr se spustí na konci letošního roku. „Nadále probíhají jednání mezi námi a vládou na finální podobě zadávací dokumentace. Další jednání probíhají jak tento týden, tak příští týden,“ uvedl pro server Kříž.

Reklama

Doporučované